Emlak vergisi borcu ödeme işlemlerini yapabilmek için öncelikle vergi borcunun sorgulanması gerekir. Bu ise E – Devlet üzerinden kısa sürede gerçekleştirilebilecek olan bir işlemdir. https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu bağlantısını kullanarak E - Devlet vergi borcu sorgulama ekranına giriş yapıldıktan sonra, sisteme en son kaydedilen borçları ya da tüm borçları görmek mümkündür. Ödeme de yine İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla, aynı yerden sağlanır. Ayrıca emlak vergisi ödeme işleminin yapılacağı belediyelere, kendi internet sayfaları aracılığıyla ödeme yapılabilir.

Online Emlak Vergisi Ödeme Nasıl Yapılır?

İnternetten konut vergisi ödemek için ilgili sorgulama yollarını kullanmak yeterlidir. Çünkü vergi sorgulama imkanı sunan İnteraktif Vergi Dairesi, aynı kanal üzerinden ödeme yapmayı da mümkün kılmıştır. Fakat online emlak vergisi yatırma işlemlerinin gerçekleşebilmesi, kullanılan banka hesapları ile yakından alakalıdır. Yani Gelir İdaresi Başkanlığı ile anlaşması olan bankalardan birinin müşterisi olmak şarttır. İnternet bankacılığı hizmetleri kullanılarak ilgili ödemenin yapılabileceği bankalar ise şöyledir:

·         Ziraat Bankası

·         İş Bankası

·         Halk Bankası

·         Akbank

·         Denizbank

·         Vakıfbank

·         Yapı ve Kredi Bankası

·         Şekerbank

·         Garanti Bankası

·         QNB Finansbank

·         Kuveyt Türk Katılım Bankası

·         Odea Bank

·         ING Bank

·         HSBC Bank

·         Türkiye Finans Katılım Bankası

·         Albaraka Türk Katılım Bankası

·         Kuveyt Türk Katılım Bankası

·         Türkiye Ekonomi Bankası

Bu bankalardan herhangi birinin müşterisi olmayanlar, devletin resmî kanalları üzerinden vergi ödeme işlemini online olarak gerçekleştiremez.

Emlak Vergisi Nereye Ödenir?

Emlak vergisini temin eden kurumlar belediyelerdir. Yani internet üzerinden sorgulama yaparak haberdar olunan konut vergileri, belediyeye başvuru gerçekleştirilerek de ödenebilir. İnternetten ödeme yapmak istemeyen ya da doğrudan doğruya ATM’den ödeme gerçekleştirmek isteyenler, belediyelerin web sayfalarında yer alan vergi tahsil hesaplarına ödeme gerçekleştirebilir. Ayrıca ödeme için bizzat belediye makamına başvuru gerçekleştirilirse emlak vergisi ödeme işlemleri kapsamında bir beyanname doldurmak gerekir.

Emlak Vergisi Beyannamesi Nasıl Alınır?

Konut vergisi beyannamesi almak için ilgili vergi ödemesinin belediyeye başvuru yöntemi ile yapılması gerekir. Vergi ödeme için yapılan başvurudan sonra bu formu belediyeden temin etmek mümkündür. Beyannamenin teslim edilmesi gereken kurum da yine belediyedir.

İnternet Üzerinden Emlak Beyannamesi Nasıl Verilir?

İnternetten Emlak beyannamesi vermek için https://hazirbeyan.gib.gov.tr/#/ bağlantısını kullanmak gerekir. E – Devlet bilgilerini kullanarak sisteme giriş sağlayan vatandaşlar, bu bağlantı sayesinde hazır beyannamelerini onaylayıp ilgili kurumlara iletebilir.

2021 Emlak Vergileri Ne Zaman Ödenir?

Emlak vergilerinin ödenebileceği süreler sınırlandırılmış halde bellidir. Yani belli bir süre dahilinde bu borçların ödenmesi şarttır. Emlak vergisi ödeme tarihi 2021 yılı için 1 Mart ile 31 Mayıs arasıdır.

2021 Kimler Emlak Vergisi Ödemez? Emlak Vergisinden Kimler Muaftır?

Türkiye Cumhuriyeti’nin bazı vatandaşları için vergi muafiyeti söz konusudur. Emlak vergisi ödemeyenler arasında ise şehit eşleri, gaziler, engelliler ve 18 yaşını doldurmuş olup da hiçbir gelire sahip olmadığını belgeleyenler mevcuttur. Ayrıca tek mesken muafiyeti kapsamındakiler de emlak vergisi ödemez.

Tek Mesken Muafiyeti Nedir?

Tek mesken yani tek ev muafiyeti, sadece bir eve sahip olanların emlak vergisinden muaf tutulması anlamına gelir. Fakat sahip olunan tek evin yani tek meskenin brüt 200 metrekareden daha küçük boyutta olması şarttır. Bu şartı sağlayanlar emlak vergisi ödeme yükümlülüğünden muaf olurlar.

Editör: TE Bilisim