Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin, ABD'nin başkenti Washington'da ilk kez bir lobi firmasıyla anlaşma yaptığı bildirildi.

ABD'de lobi çalışmalarına ilişkin haberleri derleyen "Foreign Lobby" adlı sitede yer alan habere göre, YPG/PKK, "Jim Dornan Strategies" adlı firmayla 30 Nisan'dan geçerli olmak üzere anlaştı.

SÖZDE MÜCADELEYE LOBİ DESTEĞİ

Habere göre, anlaşmada adı "Kürt Savunma Güçleri/YPG SDF" şeklinde geçen YPG/PKK, Washington'da "DEAŞ terör örgütüyle mücadelesine" ilişkin lobi çalışmalarını, Cumhuriyetçilere yakın söz konusu firma üzerinden yürütecek.

Anlaşma detaylarının yer almadığı haberde, PYD'nin siyasi kolu Suriye Demokratik Konseyi (SDC) adlı yapılanmanın da geçen yaz Washington'da "AF International" adlı lobi firmasıyla bir anlaşma yaptığı kaydedildi.

TERÖRİSTLERE ABD VİZESİ

Öte yandan ABD senatosu Suriye topraklarını işgal eden YPG/PKK'lılara vize verilmesi konusunda bir tasarı sunuldu. Tasarı mevcut ABD göçmen yasasında YPG-SDG üyelerine özel bir statü sağlamayı amaçlıyor.

ABD'DE LOBİCİLİK GELENEĞİ

Lobicilik geleneği, Amerikan siyasi düzeninin önemli oyun kurucularından.

Her yıl onlarca çıkar grubu, yabancı ülke hükümeti ve büyük şirket, Amerikan hükümetinin vereceği kararları kendi istedikleri yöne çekebilmek için yarışıyor. Center for Responsive Politics (CRP) verilerine göre 2016 yılında Amerika’da lobicilik için harcanan toplam para 3,15 milyar dolar.

Kayıtlara göre 2016 yılında 11 binin üzerinde lobi aktif olarak çalıştı.

Lobicilik faaliyetleri bilgi toplama, raporlama, önemli figürlere erişim sağlama, bağış toplama ve benzeri birçok farklı aktiviteyi içerebiliyor. Federal bütçe, vergiler ve sağlık sektörü ABD lobilerinin çalışma yaptıkları alanların başında geliyor.

Editör: TE Bilisim