E Devletten askerlik durumu belgesi alma işlemleri çok kısa sürebilen basit işlemlerdir. Bunun için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/askerlik-durum-belgesi-sorgulama bağlantısını kullanarak E Devlet sistemine giriş yapmak gerekir. Gerekli bilgileri sağlayarak sisteme giriş yapıldıktan sonra bir onay ekranı açılacaktır. Bu ekran, söz konusu hizmetin 7179 sayılı “Askeralma Kanunu” gereği askerlik görevi ile mükellef olan erkek vatandaşlar için olduğunu beyan eder. Ayrıca oluşturulacak olan askerlik durum belgesinin 12 saatte bir defa yenilenebileceği de bildirilir. Yani E Devlet askerlik durum belgesi için yapılan sorgulamalara her 12 saatte 1 kez müsaade eder. Bu süre zarfında güncel bir belge daha oluşturmak mümkün olmaz.

Giriş ekranındaki “Sorgula” butonuna bastıktan sonra askerlik durum belgesi görüntülenmiş olacaktır. Bu belgeyi yazdırmak için ise ilk olarak bilgisayara indirmek gerekir. Çeşitli yazım hatalarının ortaya çıkmasını engellemek ve belgenin daha kaliteli olmasını sağlamak için tavsiye edilen budur. Ayrıca çıktısı alınan belgeyi herhangi bir kuruma götürerek onaylatmaya gerek olmaz. Söz konusu belge ile gereken tüm resmî işlemler yapılabilir.

Askerlik Durum Belgesi’nde Sevk Tarihi Nedir?

Askerlik durum belgesi sevk tarihi ve benzeri pek çok bilginin yer aldığı bir evraktır. Söz konusu tarih, kişinin askerlik görevine ne zaman başladığını gösterir. Sivil vatandaşın askerî nizamiyeye sevk edilme durumuyla bağlantılı olarak söz konusu tarih için sevk tarihi adı kullanılmıştır.

Askerlik Durum Belgesi Ne İşe Yarar?

Askerlik durum belgesinin kullanım amacı, ilgili vatandaşın askerlik hizmeti ile olan ilişiğini belgelemektir. Genel olarak iş başvuruları ya da resmî kurumlara yapılan çeşitli başvurular için istenebilir. Bu belgede kişinin askerlik yapıp yapmadığı, yapmamış ise hangi nedenle yapmadığı, yapmış ise ne kadar ve nerede yaptığı gibi bilgiler mevcuttur. Ayrıca öğrencilik dolayısıyla askerliğin tecil edilmesi durumu da bu belge üzerinde rapor edilir. Yükseköğretim düzeyinde öğrencilik yapan ve askerlik vazifesi bu sebeple otomatik olarak tecil edilen bir vatandaş, hangi tarihe kadar askerlikle ilişiği olmadığını öğrenmek için bu belgeye göz atabilir.

Askerlik Durum Belgesinde “Sınıf ve Tertibat Bekliyor” Ne Demek?

Askerlik durum belgesi üzerinde çeşitli ibareler bulunabilir. Eğer askerlik belgesinde “Sınıf ve Tertibat Bekliyor” yazısı mevcut ise ilgili kişinin askerlik yeri belirleniyor demektir. Bu durumda söz konusu vatandaş askerlik ile alakalı tüm işlerini halletmiş ve resmî görev yerine yerleştirilmeyi bekliyordur.

“Şu Tarihe Kadar Askerlikle İlişiği Yoktur” Ne Demek?

Bir tarihe kadar askerlikle ilişiği olmama durumu, askerliğin tecil edilmesi yani ertelenmesi ile mümkün olur. Tecil durumu ise genel olarak öğrencilikten kaynaklanır. Askerlik belgesi üzerinde belirtilen süreye kadar askerlik vazifesi ile bir ilişiğe sahip olmayanlar, söz konusu tarihe kadar bu yükümlülükten muaftır. Yani belgede görünen tarihe kadar askerlik yapmazlar. Fakat seferberlik gibi olağanüstü hallerde tecil iptal olunabilir.

E Devletten Askerlik Yeri Sorgulama Nasıl Yapılır?

Askerlik ile alakalı olarak yoklama başvurusu tamamlandıktan sonra, sınıflandırma sonuçlarını yani askerlik görevinin nerede yapılacak olduğunu öğrenmek mümkündür. Bunun için “Er Sınıflandırma Sonucunu Sorgulama ve Sevk Başvurusu” ya da “Yedek Subay Sınıflandırma Sonucunu Sorgulama ve Sevk Başvurusu” seçeneklerinden herhangi biri kullanılabilir. Fakat askerlik yeri sorgulama işlemleri, başvuru işlemleri ile uygun olmak zorundadır. Yani yedek subaylık başvurusu yapan bir vatandaş, er sınıflandırma sonucu sorgulama ekranını kullanamaz.

Editör: TE Bilisim