“Aracımın hasarlı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?” sorusunu soranlar, Adalet Bakanlığı tarafından online olarak verilen sorgulama hizmetini kullanabilir. Bunun için, aha pek çok sorgulama işleminin yapılabildiği E Devlet sistemin üzerinde “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi) adı ile verilen hizmet kullanılmalıdır. E Devlet hasar kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirmek isteyenler https://www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama bağlantısına tıklamalıdır. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından verilen bu hizmete ulaşmak için E Devlete giriş yapmak gerekir.

Daha sonra “Araç Bilgileri” başlıklı kutucuğa, tüm numara ve harfler bitişik olarak plaka bilgileri yazılmalıdır. Örneği 34 ABC 3434 yazımı yanlıştır. Sorgulamanın doğru bir biçimde yapılabilmesi için bu plakayı “34ABC3434” şeklinde yazmak gerekir. Bundan sonra ise “Sorgula” butonuna tıklayarak ise işlem gerçekleştirilmiş olur.

Tüzel Kişi İçin Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

E Devletten tüzel kişi hasar kaydı sorgulama işlemi yapmak mümkündür. Gerçek kişiler vatandaşları, tüzel kişiler ise resmi olarak hizmet veren kurumları temsil ettiği için tüzel kişi ve gerçek kişi adına yapılan sorgulamalar birbirinden farklıdır. Bununla beraber her iki sorgulama için de E Devlet sisteminin aynı sayfası kullanılabilir. Yine aynı link üzerinden sisteme giriş yaparak, sorgulama ekranının sol tarafında kalan “Tüzel Kişi Hizmeti” butonuna tıklanmalıdır. Ayrıca https://www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama-tuzel-kisi?tuzel=Kisi bağlantısına tıklayarak da söz konusu hizmete ulaşım sağlanabilir.

Eğer sorgulama yapan kişinin yetkili olduğu herhangi bir kurum mevcut değil ise bu sayfayı kullanmak mümkün olmayacaktır. Fakat aksi halde, hasar kaydı sorgulanmak istenen ticari işletme aracının plakasını kullanarak işlem yapılabilir.

PTT Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

PTT üzerinden aracın hasar kaydını sorgulama işlemi ücretiz değildir. Söz konusu kurum her bir sorgulama için 11 Türk Lirası talep eder. https://hgs.pttavm.com/hasar-sorgula bağlantısını kullanarak ise sorgulama ekranını açmak mümkündür. Plaka bilgileri / şasi no, (kurumsal müşteriler için) TC kimlik no / vergi no ve faturanın iletileceği e – posta adresi ilgili kutucuklara yazılarak sorgulama yapılır.

Bu bilgileri sisteme verdikten sonra ise ödeme ekranı açılacaktır. Bu sayfa üzerinden ilgili meblağı kredi kartı ile ödemek gerekir. Son olarak ise PTT araç hasar kaydı sorgulama işlemi sonuçlandırılarak evraka ulaşılır.

“Aracımın Sigortası Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirim?”

Araç sigortası sorgulama işlemleri de hasar kaydı sorgulamasının yapıldığı ekran üzerinden gerçekleştirilir. Yani aracının sigorta durumu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen mal sahipleri, https://www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama bağlantısını kullanarak sorgulama yapabilir. Araç plakası yazıldıktan sonra tüm hasar kaydı ve poliçe bilgilerine kısa sürede ulaşmak mümkündür.

Zorunlu Trafik Sigortası Nerede Yaptırılır?

Araç sigortasının yaptırılabileceği yerler sigorta acenteleridir. Günümüzde ise internet üzerinden trafik sigortasına dair başvurular yapılabilir. Fakat acenteye bizzat başvuru yapmadan, sadece internet ortamında başvurular gerçekleştirmek doğru değildir. İnternet üzerinde pek çok kötü niyetli kullanıcı bulunduğu için, trafik sigortasını sadece güvenilir kurumlar aracılığı ile gerçekleştirmek gerekir. İlk olarak https://www.pttsigorta.com/trafik bağlantısı kullanılarak PTT’den hizmet alınabilir. Ayrıca trafik sigortası hizmeti alınabilecek bazı bankalar şunlardır:

  • Garanti BBVA https://www.garantibbva.com.tr/tr/bireysel/sigorta_emeklilik/sigorta/otomobil/zorunlu_trafik_sigortasi.page
  • Ziraat Bankası https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bireysel/sigorta-emeklilik/arac-sigortalari/zorunlu-trafik-sigortasi
  • İş Bankası https://www.isbank.com.tr/trafik-sigortasi
  • Akbank https://www.akbank.com/tr-tr/urunler/Sayfalar/Zorunlu-Trafik-Sigortas%C4%B1.aspx
  • Yapı ve Kredi Bankası https://www.yapikredi.com.tr/bireysel-bankacilik/sigorta-ve-emeklilik/zorunlu-trafik-sigortalari
  • Türk Ekonomi Bankası (TEB) https://www.teb.com.tr/sizin-icin/trafik-sigortasi/
  • Bununla beraber, araç sigortası yaptırılabilecek şirketler arasındaki en güvenilir kurumlar ise şöyledir:
  • AXA Sigorta https://www.axasigorta.com.tr/TrafikOnline/Trafik/genel_bilgiler.aspx
  • Anadolu Sigorta https://www.anadolusigorta.com.tr/tr/arac/trafik-sigortasi
  • Allianz Sigorta https://www.allianz.com.tr/tr_TR/urunler/arac-sigortalari/zorunlu-trafik-sigortasi/hizli-teklif-formu.html#/insurance/Kasko

Zorunlu Trafik Sigortası E Devletten Yapılır Mı?

İnternetten zorunlu trafik sigortası yapmak mümkündür. Bunun için, sigorta hizmeti alınacak olan kurumun web sitesi kullanılmalıdır. Fakat E Devlet hasar kaydı sorgulama ekranı üzerinden herhangi bir sigortalama işlemi gerçekleştirmek mümkün değildir.

Editör: TE Bilisim