SGK’nın karşıladığı estetik operasyonları sadece, insan sağlığını ilgilendiren durumlardaki işlemlerdir. Yani hayati bir ameliyattan sonra kişinin herhangi bir vücut uzvunda bozulma meydana gelmiş ise bunun giderilmesi için gereken tüm ameliyatların masrafı devlet tarafından karşılanabilir. Fakat tıbbi gereklilik olmadan, sadece söz konusu kişinin tercihi ve şahsi arzusuyla estetik ameliyat uygulanacaksa; Sosyal Güvenlik Kurumu hiçbir yardımda bulunmayacaktır. Yani genel olarak SGK estetik ameliyatı için gereken masrafları karşılamaz.

Estetik ameliyatları, vücudun bazı bölgelerini daha güzel görünüme kavuşturmak için uygulanır. Bu operasyonların en önemli ortak özelliği ise gönüllülük esasına dayanmaları ve hiçbir zorunluluğa tabi olmamalarıdır. Bunun yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından masrafları ödenen operasyonlar vatandaşların sağlığını ilgilendiren uygulamalardan oluşur. SGK’nın karşılıyor olduğu iddia edilen estetik ameliyatları ise esasında estetik ameliyatı olmayıp, bir sağlık problemini gidermeye yönelik gerçekleştirilen uygulamalardır.

Fakat sigortalı bir kişi, sağlık sorunu bulunan bir bölgesini zorunlu olarak ameliyat ettirdikten sonra bunun beraberinde estetik uygulatırsa SGK’dan bir miktar destek alabilir. Örneğin burun eti gerekçesiyle, masraflarını SGK’nın karşıladığı bir ameliyata giren vatandaş, bununla birlikte burun estetiği yaptıracak olursa daha az ücret ödeyecektir. Fakat herhangi bir zamanda burun estetiği ya da farklı bir estetik ameliyatı uygulatmanın SGK ile ilişiği bulunmaz.

Devlet Hastaneleri Estetik Operasyon İçin Ücret Alıyor Mu?

Devlet hastanesinde estetik ameliyatı olmak isteyenler, devlete ait sağlık kurumlarında bedava estetik operasyonu yapıldığına dair söylentileri göz ardı etmelidir. Devlete ait olan ya da özel sektörde hizmet veren hiçbir hastanede ücretsiz estetik operasyonu gerçekleştirilmez. Devlet hastanelerinde verilen estetik hizmeti, hastanelerin olanağı ve sağlık memurlarının deneyim durumu ile bağlantılı olarak düşük seviyelerde bulunabilir. Fakat kesinlikle ücretsiz değildir. Yani her devlet hastanesi estetik ameliyatı için ücret alır.

Kepçe Kulak Ameliyatını Devlet Karşılıyor Mu?

Kulak estetiği SGK tarafından karşılanmayan ameliyat türleri arasındadır. İç kulak ameliyatlarının masrafı SGK tarafından karşılanabilir. Fakat kulağın göz ile görünen dış kısmındaki düzeltmeler için yapılabilecek müdahaleler SGK’nın sorumluluğu altında değildir. Kulak küçültme, dikleştirme ve benzeri hiçbir uygulama için SGK estetik ameliyatı ücretini karşılamayacaktır.

Göğüs Büyütme Ameliyatını Devlet Karşılıyor Mu?

Göğüs büyütme ameliyatlarının masrafı devlet tarafından karşılanabilir. Fakat bu konuda en önemli detay, meme kanseri ya da daha başka bir sağlık sorunu dolayısıyla göğüs dokusunda bozulma meydana gelmiş olmasıdır. Bozulan göğüs dokusunun ampute edilmesi sonrasında ilgili bölgenin olağan haline dönebilmesi için yapılacak operasyonların bedelini SGK karşılar. Fakat herhangi bir hastalık ya da zorunlu ameliyat söz konusu değilken göğsünü büyütmek isteyenler için SGK göğüs büyütme ameliyatını karşılamaz.

SGK Karın Germe Ameliyatını Karşılıyor Mu?

Karın bölgesindeki sarkmalar pek çok insanın yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Fakat genel sağlık durumunu tehdit etmediği için karın sarkmaları ilgili kurum tarafından bir hastalık olarak kabul edilmez. Yani Sosyal Güvenlik Kurumu karın estetiği masraflarını ödemez.

Burun Estetiğini SGK Karşılar Mı?

SGK estetik ameliyatı masraflarını karşılamıyor olsa da, devlet hastanelerinde burun ameliyatı olup estetik operasyonunun devlet tarafından karşılandığını dile getiren pek çok vatandaş mevcuttur. Öncelikle hangi operasyonların estetik operasyon olduğunu ve hangilerinin öyle olmadığını anlamak gerekir. Örneğin nefes almayı ya da konuşmayı zorlaştıran hatta engelleyecek düzeye ulaşan çeşitli şekil bozuklukları tıbbi müdahale kapsamındadır.

Gerçekleştirilmesindeki asıl sebep bir sağlık sorununu ortadan kaldırmak olan uygulamalar doğrudan doğruya estetik ameliyatı sayılmazlar. Yani bir sağlık sorunundan dolayı burnunun şekli düzeltilen kişi estetik ameliyatı geçirmiş olmaz. Bazı mecburi ameliyatlar ilgili organın şeklini düzeltme yoluyla gerçekleşebilir. Bu operasyonlara estetik ameliyat demek doğru değildir. Yani SGK burun estetiği masrafını da karşılamaz.

 

Editör: TE Bilisim