Sosyal Güvenlik Kurumu gözlük ücreti konusunda belli bir düzeye kadar vatandaşlara yardımcı olur. Fakat söz konusu desteğin gerçekleştirilebilmesi için gözlük kullanıcısı tarafından bazı şartların sağlanması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gözlük – cam – çerçeve bedeli yardımında bulunabilmesi için gereken şartlar sağlanmıyor ise gözlük ücretinin hiçbir kısmı karşılanmaz. Söz konusu gözlüğün, “Göz Sağlığı ve Hastalıkları” alanında ihtisas yapmış bir hekim tarafından reçete edilmiş olması ve reçete edilen gözlüğün, Sosyal Güvenlik Kurumu ile resmî anlaşması bulunan bir optik müessesi aracılığıyla temin edilecek olması halinde SGK gözlük ödemesi gerçekleştirir.

Bu şartlardan anlaşılabileceği üzere, güneş gözlüğü ve benzeri dekoratif gözlükler için ilgili kurumun herhangi bir yardımı söz konusu değildir.

2021 SGK Gözlük Ödemesi Kaç TL?

SGK gözlük yardımı ödeneği, Sağlık Uygulama Tebliği aracılığıyla ilan edilen meblağlardadır. “Görmeye Yardımcı Tıbbî Malzemeler” başlığı altında listelenen çeşitli gözlükler, derece durumlarına göre SGK’nın ödeme desteği kapsamındadır. Buna göre, söz konusu tebliğde bildirilmiş olan ücretler aşılmadığı sürece kurumun gerçekleştireceği ödeme yardımları şöyledir:

·         Gözlük çerçevesi ücreti: En fazla 35 TL’ye kadar kurumca karşılanır

·         Gözlük çift camı ücreti: En az 10.16 TL’den en fazla 76.27 TL’ye kadar kurumca karşılanır. Ayrıca gözlük camlarının ücretleri, gözün derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Dinlendirici Gözlük Ücretini Devlet Karşılıyor Mu?

Dinlendirici gözlükler, derecesi 0.50’nin üzerinde olmayan gözler için uygundur. Hangi durumlarda dinlendirici gözlük takılıp takılamayacağına ancak uzman hekim karar verebilir. Yani uzman hekimin reçete etmiş olduğu bir dinlendirici gözlüğü alma durumu söz konusu ise devlet bu gözlüğün ücretini karşılayabilir. Fakat hasta tarafından alınacak olan ürünün, Sağlık Uygulama Tebliği’nde bildirilen fiyat aralıklarına uygun olması şarttır. Bu durumda SGK gözlük ödemesi gerçekleştirecektir. 

2021 SGK Lens Ödemesi Yapıyor Mu?

SGK lens ücretleri konusunda vatandaşlara yardımcı olabilir. Fakat ödemesi kurumca gerçekleştirilecek olan lenslerin ne gibi bir durum dahilinde kullanılacağı bu konuda belirleyici bir detaydır. Yani devletin lens ücretlerini karşılayabilmesi için bazı şartlar söz konusudur. Bunlar ise şöyledir:

·         Travma kaynaklı olarak her iki gözün ya da tek bir gözün lens kullanımına mecbur hale gelmesi

·         Katarakt hastalığından kaynaklanan olgulara sahip olunması

·         Daha önce gözlük tedavisi uygulanmış olmasına rağmen gözde iyileşme yaşanmaması

Bu şartların bir ya da birkaçını sağlayan her hasta için devlet lens ödemesi gerçekleştirir. Fakat bunların söz konusu olmadığı herhangi bir durumda devletin söz konusu lens ücretlerini ödeme sorumluluğu mevcut değildir.

Gözlük Hakkı Nereden Öğrenilir?             

İnternetten gözlük hakkı sorgulama işlemi yapmak mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun “Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama” hizmetine E Devlet üzerinden ulaşım sağlayarak gözlük – cam – çerçeve hakkı sorgulanabilir. Yakın çerçeve, uzak çerçeve, yakın sağ cam, yakın sol cam, uzak sağ cam ve uzak sol cam hakları bu ekran üzerinden sorgulanır. Ayrıca E Devlet gözlük hakkı sorgulama hizmetini sadece SGK güvencesine sahip olan kişiler kullanabilir.

Devlet Dereceli Gözlüğü Kaç Yılda Bir Karşılıyor?

Devletin dereceli gözlük temin etme süresi 3 yıldır. Yani sosyal güvence kapsamında devlet desteği ile gözlük almaya hakkı bulunanlar, almış oldukları bu gözlüğü yine devlet vasıtasıyla değiştirebilmek için en az 3 yıl sonrasını beklemelidir. Eğer 3 yıl dolmadan gözlük değiştirilecek olur ise SGK gözlük ödemesi yapmaz.

Editör: TE Bilisim