SGK’dan rapor ödeneği almak isteyenler, öncelikle bir kaza geçirmiş olmalıdırlar. Sigortalı işçinin, iş başındayken bir kaza geçirmesi ve bir süre iş göremez hale gelmesi ile bu ödenek alınabilecektir. Fakat her durumda bu ödeneği almak mümkün değildir. SGK’dan rapor parası alma işlemini gerçekleştirebilecek kişilerin sağlaması gereken şartlar şunlardır:

  • Analık sigortasına sahip olma: Doğum yapacak olan kadın işçi, izinli sayıldığı 16 haftanın her günü için ödenek alır. Fakat birden fazla bebeğe hamile olunması durumunda ödenek alınacak süre 18 haftaya çıkar. Söz konusu sigortaya sahip olan ve doğumdan önceki son 1 yıl içinde 90 günlük prim ödemesi gerçekleştiren her kadın vatandaş rapor parası alabilir.
  • Hastalık sigortasına sahip olma: Sigortalı olarak bir işte çalışırken hastalananlar, hastalık sigortası kapsamında ilgili ödeneği alabilirler. Bu durumda ödemelerin, rapor ibrazından 3. gün itibariyle başlatılması yasal zorunluluktur.
  • İş kazası ve meslek hastalığı sigortasına sahip olma: Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışırken, doğrudan doğruya meslek ile alakalı bir hastalığa yakalananlar ya da işbaşında kaza geçirenler; bu durumun meydana geldiği günden itibaren rapor parası alabilir. Ayrıca söz konusu ödeneği alabilmek için kendi kendini yaralayan işçiler de çok fazladır. Bu durumdan dolayı, kasti olarak kendini yaralayan işçilere dair bir hüküm de mevcuttur.
  • Söz konusu hükme göre, ödenek alma amacı başta olmak üzere herhangi bir amaç ile kendini yaralamış olan işçilere bu ödeneğin sadece yarısı ödenir.

İş Göremezlik Raporu Nereden Alınır?

İş göremezlik raporu alınabilecek yerler hastanelerdir. Bu raporlar kanunî açıdan geçerliliğe sahiptir. Özel bir durum belirttiği için uzmanlar tarafından hazırlanır. E Devletten iş göremezlik raporu indirme işlemi rastgele yapılamaz. Belgenin alınabilmesi için öncelikle iş göremezlik durumlarından herhangi birinin gerçekleşmiş olması şarttır. Daha sonra ilgili sebepten dolayı tedavi görülen sağlık kurumu bu raporu düzenleyip sahibine teslim edecektir.

Geçiçi İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar Süre İle Ödenir?

Rapor parasının süresi, ilgili ödeneğin alınmasını gerektiren duruma bağlıdır. İş göremezliğin seviyesine göre ödenek alma süreleri değişebilir. Herkes için geçerli olan tek bir süre mevcut değildir. Ayrıca SGK’dan rapor parası alma şartları da birbirinden farklıdır.

Rapor Parası E Devlette Ne Zaman Gözükür?

Rapor parasını E Devletten görmek için https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme bağlantısı kullanılmalıdır. “4 A / 4 B İş Göremezlik Ödemesi Görme” adı altındaki bu hizmet, ilgili ödemenin yapılıp yapılmadığını sorgulamaya yarar. Yani “İş göremezlik ödeneğinin yattığını nereden anlarım?” diyenler, gerekli işlemlerden sonra bu link üzerinden durumu takip edebilirler.

SGK Şahıs Ödemeleri Nasıl Alınır?

Gerekli durumlarda SGK tarafından yapılacak olan ödemelerin alınabilmesi için sistem üzerinde tanımlı olan bir banka hesabı bulunmalıdır. Aksi halde ödemeleri kredi kartı yolu ile almak mümkün olmaz ve her seferinde PTT şubelerine başvurmak gerekir. Fakat şahıs ödemeleri için banka hesabı tanımlama işlemi yaparak, geçici iş göremezlik ödeneği de dahil olmak üzere her ödemeyi banka hesabına yönlendirmek mümkündür. Banka hesabı tanımlayarak şahıs ödemelerini ilgili hesaba almak mümkün olsa da bu hesabın sadece kişiye ait olması gerekir.

Yani bir başkası adına kayıtlı olan banka kartlarının bilgileri kullanılarak ödeme almak söz konusu olmaz. Tanımlama işlemi için ise https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabi-tanimlama bağlantısını kullanmak gerekir. SGK’dan rapor parası alma işlemleri, şahsa ait bir banka hesabının tanımlanmasıyla sonuçlanmış olur.

Editör: TE Bilisim