Durim Abazi / Özel Haber

Geçmişte Bosna Hersek’te görev yapan eski İngiliz diplomat, Slovenya Başbakanı Janez Jansa’nın Avrupa Konseyi Başkanına verdiği gayriresmî belgesi (non-paper) hakkında konuştu. Slovenlerin bölgeye ilgi duyduğunu belirten Less, gayriresmi planın ABD Başkanı Joe Biden döneminde uygulanmasına ihtimal vermediğini söyledi. Sırp Cumhuriyeti’nin Sırbistan’a bağlanması halinde, Balkanlar’da daha sağlam bir Rus yanlısı yönetim oluşacağına işaret eden Less, bu durumun ABD’nin işine gelmeyeceğini kaydetti. Sırp Cumhuriyeti’nin Sırbistan’la birleşmesinin ABD’nin çizeceği bir yol haritasıyla mümkün olacağını dile getiren Less, Sırbistan’ın bu uğurda Kosova’yı bile tanıyacağını öne sürdü.

ÇATIŞMALARA ARTACAK

Kosova’daki Mitrovica bölgesi ve Bosna Hersek’te Bırçko ile Mostar bölgelerinde çatışmalar yaşanabileceğine işaret eden Less’e göre, sınırlar değişene kadar Balkanlardaki gerginlik devam edecek. Bir savaş yaşanacağını düşünmese de yaşanacak çatışmaların sonucunda Bosna-Hersek’in parçalanabileceğine değinen Less, Boşnakların bir ordusu olmadığını belirterek, Sırp Cumhuriyeti’nin Sırbistan ile görüş ayrılığı yaşayacağını dile getirdi. “Balkanlar yeniden dizayn edilecekse Avrupa’nın inisiyatif alması gerek” diyen Less, bu mekanizmanın Slovenya’nın AB Komisyonu’na ilettiği ‘non-paper’ ile başladığını belirtti.

KENDİNİ EVİNDE GİBİ HİSSEDİYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca Ramazan ayında görev yapmak üzere Bosna Hersek’e gönderilen 15 hafızdan biri olan İbrahim Mansur, ülkenin orta kesimlerindeki Olovo’da görevini başarıyla sürdürürken, kendini evinde gibi hissediyor. Yaklaşık 11 binlik nüfusuyla Bosna Hersek’in küçük ama şirin kenti Olovo’ya yolu düşen Mansur, buradaki camide Kur’an-ı Kerim okuyor, Boşnak cemaatle namaz kılıyor, iftar ve sahurlarını paylaşıyor. Diğer hafızların da Bosna Hersek genelinde görevlerine devam ettiğini belirten Mansur, “Bugüne kadar geçirdiğim günler gurur verici. Bosna Hersek’e geldiğim için son derece mutluyum.” dedi. Bosna Hersek’teki soydaş ve dindaşların kendisine yakından ilgi gösterdiğini söyleyen Mansur, özellikle misafirperverlikleriyle gönlünü fethettiklerini dile getirdi.

Rama: Bölünmeyi desteklemedim
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, “Rama sınır değişikliğini onaylıyor” şeklinde bir habere imza atan Avusturya’nın Der Standard gazetesine tepki gösterdi. “Der Standard’ın gerçek olmayan bir habere imza attığını belirten Rama, “Ben harita veya non-paperlarla ilgili hiçbir açıklama yapmadım. Kosova ile Sırbistan arasındaki sınırın etnik gerekçelerle 'çizilmesini' asla desteklemedim” diye konuştu. Der Standard 27 Nisan tarihli haberinde, “Edi Rama Kosova’nın sınırlarını değişmesini onayladı” şeklinde bir haber yayınlamıştı.
Editör: TE Bilisim