Cumhuriyet dönemi tarihçileri içinde gerçek tarihi yazan ender usta yazarlardan biri olan Kadir Mısıroğlu, 86 yaşında bu dünyadan göçtü. Onca zulüm, hapis, işkence ve baskı görmesine rağmen gerçek tarihi yazmaktan korkmayan Kadir Mısıroğlu, arkasından gelecek nesil için örnek olacak şekilde davrandı.

ÖĞRENCİ YURTLARI AÇTI

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanan Mısıroğlu, Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyeti’nin yurduna yerleşti.  Mısıroğlu, yurtta geçirdiği bir yılın sonunda cemiyetin başkanlık görevini yürüttü. Yurt işleyişini öğrenen Mısıroğlu, bu kazanımından yola çıkarak öğrenciliği sırasında 7 öğrenci yurdu açtı. Bunlardan en meşhurları Vefa, Seyhan, Karadeniz ve Yıldız Öğrenci Yurtları idi…

HAKKINDA DAVALAR AÇILDI

Kadir Mısıroğlu adıyla, ilk kez 1948’de, çocuksu duygularla yazdığı şiiri, Yeni Polathane Gazetesi’nde yayımlandı. Üniversite yıllarında ise Toprak Dergisi’ne, “Mehmed Meriçgiller” takma adını kullanarak birkaç yazı yazdı. İlk kitabı “Lozan Zafer mi, Hezimet mi?” oldu.  Bu kitabın 1970’te, genişletilmiş ikinci baskısı yapıldığında, kitap, 5816 sayılı “ M. Kemal aleyhine işlenen suçlar hakkında kanun” uyarınca toplatıldı. Bunun ardından, aynı kanun kapsamında Kadir Mısıroğlu adına da dava açıldı.

Mısıroğlu'na, 1970'in Ocak ayında Milli Türk Talebe Birliği'nin İstanbul'daki genel merkezinde verdiği konferans nedeniyle Eskişehir Örfi İdare Mahkemesince 7 yıl hapis, 5 yıl amme haklarından men ve 20 ay sürgün cezası verildi. Mısıroğlu'nun aldığı cezanın infazı Eskişehir Sivil Cezaevi‘nde başlayıp İstanbul Sağmalcılar Cezaevi, Bakırköy Akıl Hastahanesi Adli Servis ve Cerrahpaşa Hastahanesi Psikiyatri Kliniği aşamalarının ardından 1974'ün Mayıs ayında çıkarılan genel afla sona erdi.

SOHBETLER YAPIYORDU

Mısıroğlu, 1994’te, Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı’nı kurdu ve vakfın başkanlık görevini üstlendi. Vakıfta, Cumartesi günleri “Cumartesi Sohbetleri” adını verdiği sohbetler yapıyordu. Burada gelen tarih, din, edebiyat, siyaset, gündem sorularını cevaplıyordu. Özellikle programlara katılırken başına taktığı fes ile ikonikleşti. Bunların yanında bir de attığı tweetler ya da konuk olduğu programlarda gündeme getirdiği konularla tarihe ışık tutarak farkındalık oluşturmasıyla da bilindi.

Yakın dönem tarihine ilişkin çalışmalarıyla bilinen ve hakkında yapılan çarpıtmalar nedeniyle zor dönemler geçiren Kadir Mısıroğlu, 5 Mayıs 2019’da tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle 86 yaşında vefat etti.

BAZI ESERLERİ
"Amerika'da Zenci Müslümanlık Hareketi", "Aşıklar Ölmez!", "Barbaros Hayreddin Paşa", "Doğru Türkçe Rehberi yahud Bin Uydurma Kelimeyi Boykot", "Bir Mazlum Padişah: Sultan Abdülaziz", "Bir Mazlum Padişah: Sultan Abdülhamid", "Bir Mazlum Padişah: Sultan Vahideddin", "Cem Sultan'ın Papağanı", "Cemre (Şiirler)", "Düzmece Mustafa", " Filistin Dramı'nın Düşündürdükleri", "Geçmiş Günü Elerken", "Hayat Felsefesi Yahud Yaşamak Sanatı", "Hicret: Aziz Vatandan Ayrılışın Hikayesi".

Editör: TE Bilisim