Kur’an-ı Kerim nereye, ne zaman inmiştir? Kur’an hangi tarihte kitaplaştırıldı? Soruları arama motorlarında sıkça araştırılmaya başlandı. Ramazan ayının sonuna doğru yaklaştığımız bu günlerde tüm İslam alemiyle birlikte Kadir gecesi koronavirüs gölgesinde dualar ve zikirlerle idrak ediliyor. Kur’an-ı Kerim ile ilgili merak edilen nüzul olayı vatandaşlar tarafından merak konusu olunca tarihi olayla ilgili detayları sizler için araştırdık. Peki, Kur’an-ı Kerim nereye, ne zaman inmiştir? Kur’an hangi tarihte kitaplaştırıldı? İşte tüm detaylar haberimizde…

KUR’AN-I KERİM NEREYE, NE ZAMAN İNMİŞTİR?

610 yılının Ramazan ayında bir Pazartesi gecesi yine Hira'daki mağaraya çekilmiş, gönlü ve bütün varlığı ile Allah'a yönelmişti. İşte bu sırada meleklerin en büyüğü olan Cebrail (as), Allah'ın emriyle peygamberimize gelerek "Oku!" dedi ve bu emri üç defa tekrarladı. Sevgili Peygamberimiz, "Ne okuyayım?" deyince Cebrail (a.s), Kur'an-ı Kerim'den beş ayeti tebliğ etti. Böylece ilk vahiy geldi ve Kur'an-ı Kerim nâzil olmaya başladı.

Kur'an-ı Kerim, Peygamber Efendimize Cebrail adlı melek aracılığı ile indirilmiştir. İlk vahiy geldiği zaman Peygamberimiz (sav) 40 yaşında idi.

Kur'an-ı Kerim, peygamberimize vahiy yoluyla gelmiştir. Vahiy: Allah tarafından doğrudan doğruya veya elçi vasıtasıyla Peygamberlere bildirilen ve kesinlik ifade eden bilgidir. Vahyin çeşitleri vardır. Allah bu vahiy yollarından biri ile sözünü peygamberlerine duyurmuştur.

Allah'ın sözünü peygambere bildiren melek; bazen kendi suretinde gelirdi. Bazen de bir insan şeklinde gelir, orada bulunanlar kendisini görür, sesini işitirlerdi. Bazı zamanlarda da melek vahyi peygambere bildirir, fakat kendisi görünmezdi.

KUR’AN HANGİ TARİHTE KİTAPLAŞTIRILDI?

Kur'an-ı Kerim, hem müminler tarafından ezberlenmiş hem de o günün şartlarıyla kemik, deri parçaları, hurma dalları ve parşömen gibi yüzeylere yazılmıştı. Peygamberimizin vefatının ardından, Hz. Ebubekir'in halife olduğu dönemde Yemâme Savaşı gerçekleşmiş ve hâfız sahabelerden bir kısmı şehit olmuştu. Bunun üzerine Hz. Ömer, Allah'ın emirlerinin gelecek nesillere birebir olarak ulaştırılması için Kur'an-ı Kerim'in kitap haline getirilmesini teklif etmiş, Ebubekir'in emriyle Mushaf eksiksiz olarak bir araya getirilmişti.

Kuran-Kerim sayfaları, Hz. Muhammed'in 632 yılında ölümünden sonra halifelik görevine başlayan Hz. Ebubekir tarafından kitaplaştırılan ilk Kuran-ı Kerim'e ait olabileceği iddia ediliyor.

Editör: TE Bilisim