Danimarka Türk Diyanet Vakfı çatısı altında yapımı gerçekleşen camilere bir yenisi daha eklendi. Başkent Kopenhag'ın banliyölerinden Ballerup'ta 5 Mayıs 2019'da temeli atılan ve geçen günlerde yapımı tamamlanan Fatih Camisi'nde cemaatle ilk namaz, Kadir Gecesi'nde kılınan teravih namazıyla eda edildi.

TDV ÇATISI ALTINDA 30 CAMİ

Ülkede 30 camiyi çatısı altında bulunduran ve en büyük İslami kuruluş olan Danimarka Türk Diyanet Vakfı çatısı altında temelden inşa edilen 4'üncü cami olma özelliği taşıyan Fatih Camisi'nde topluca kılınan ilk namaz cemaatte bayram havası oluşturdu.

Camide yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) önlemleri altında Kadir Gecesi dolayısıyla düzenlenen programda Kopenhag Din Hizmetleri Müşaviri Hüseyin Gündoğar, din görevlileri Mehmet Dindi ve Abdülselam Yılmaz dua etti ve Kur'an-ı Kerim okudu. Program sosyal medya üzerinden de canlı yayımlandı.

"ÇOK EMEK VERİLDİ"

Fatih Camisi'nde cemaatle ilk namazın kılınmasına ve caminin hizmete girmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Kopenhag Din Hizmetleri Müşaviri Gündoğar, "Uzun zamandır çok emek verdiğimiz ve açılışı için de sabırsızlıkla beklediğimiz bir andı. Bu cami için cuma günü (7 Mayıs) nasip oldu ve iskan izni çıktı. Danimarka makamları onayladı. Bizler de bugün teravih namazıyla Kadir Gecesi olması hasebiyle de bugün ilk cemaatle namazımızı kılalım istedik." dedi.

İÇ MİMARİDE FARKLI MOTİFLER

Danimarka'ya güzel bir cami kazandırdıklarının altını çizen Gündoğar, caminin modern bir mimaride inşa edildiğini, Türk kültürünü yansıtan dokuların yanı sıra Kufi hat yazısı da olmak üzere, İslam coğrafyasının farklı bölgelerinden motiflerin de camiinin iç mimarisinde kullanıldığını aktardı.

Avrupa'ya çalışmak için gelen ilk nesil gurbetçiler ile yeni neslin cami ihtiyaçlarının farklı olduğuna işaret eden Gündoğar, ihtiyacın sadece namaz kılınan bir yer olmadığını, her yaştan kişinin camide kendisinden bir şey hissedeceği külliyelerin inşa edilmesi gerektiğini, Fatih Camisi'nin de külliye şeklinde olduğunu söyledi.

"RESMİ AÇILIŞ DÜZENLENECEK"

Salgın sürecinin imkan vermesi durumunda daha geniş katılımla resmi bir açılış düzenleneceğine işaret eden Gündoğar, caminin finansmanının cemaat ve hayırseverler tarafından yapıldığını belirterek caminin yapımı konusunda kendilerine yardımcı olan Ballerup Belediyesi'ne de teşekkür etti.

Editör: TE Bilisim