6 gün oruçları ne zaman başlıyor 2021? Şevval ayı 6 gün oruçlarına nasıl niyet edilir? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Mübarek ramazan ayından sonra Şevval aylarında tutulan 6 günlük oruçlarla ilgili merak edilen detayları sizler için araştırdık. Şevval orucunun manevi açıdan anlamı ise şudur; Ramazan orucunu tam olarak tutan kişi Şevval ayında da 6 gün oruç tutarak yılı tamamen oruçlu geçirmiş gibi olur. Peki, Şevval ayı 6 gün oruçları ne zaman başlıyor 2021? 6 gün oruçlarına nasıl niyet edilir? İşte tüm detaylar haberimizde…

6 GÜN ORUÇLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR 2021?

Şevval ayı, kamerî yılın ramazandan sonra gelen onuncu ayı olarak kabul edilmiştir. 2021 yılı Şevval ayı 13 Mayıs 2021 tarihinde başlayacak ve 10 Haziran 2021 tarihinde sona erecek. Şevvâl ayının ilk günü Ramazan Bayramı’nın ilk günüdür. Ramazan Bayramı'nda oruç tutulması haramdır. Bayramın diğer günlerinde ve Şevval ayında kaza veya nafile oruç tutulabilir.

Ramazan Bayramı’nın birinci günü olan Şevval ayının ilk gününde oruç tutmak haramdır. Şevval aynı zamanda hac aylarının ilkidir. Ramazan ayı ve bayramından sonra Şevval ayı içinde "altı gün orucu" adıyla bilinen orucu tutmak müstehaptır. Ramazan’dan sonra gelen 30 günlük Şevval ayı içinde, istediğiniz zamanlarda toplam 6 gün olan Şevval ayı orucunu tutabilirsiniz. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir.

ŞEVVAL AYI 6 GÜN ORUÇLARINA NASIL NİYET EDİLİR?

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

Niyet ettim Allah rızası için Şevval orucu şeklinde niyet edebilirsiniz.

Şevval ayında kaza orucu tutacaksanız; Niyet ettim Allah rızası için Ramazan ayında tutamadığım orucumun kazasını tutmaya diye devam edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim