5 Ocak 2017 tarihinde revize edilmiş olan destek programı kapsamında, nitelikli elemanları istihdam eden işletmelere belli miktarlarda para yardımı gerçekleştirilir. Yükseköğretim mezunu olup yeni istihdam edilen işçiler dolayısıyla işletmelere sunulan bu destek, nitelikli eleman istihdam desteği olarak adlandırılmıştır.

Nitelikli Eleman Desteği Kimlere Verilir?

Nitelikli eleman yardımı almak isteyen işletme sahipleri tarafından yerine getirilmesi gereken bazı şartlar mevcuttur. Çünkü yönetmelikte belirtilmiş olan nitelikli eleman tanımı bellidir. Herhangi bir seviyedeki yükseköğretim programlarının birinden mezun olup son 12 ay içinde istihdam edilmemiş her eleman “nitelikli” sayılmıştır. Bu elemanların her biri için ilgili işletmelere verilen destek, bir nevi maaş desteğidir. Yani bir süredir iş bulamayan fakat kalifiye özelliklere sahip olan elemanlar istihdam edildiğinde, KOSGEB onların maaş ödemeleri konusunda işletmelere yardımcı olur. Bu sebepten dolayı, desteği alan taraf işveren değil nitelikli işçilerdir.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Başvuru Şartları 2021

Nitelikli eleman istihdam yardımı başvuru şartları, destek kapsamında olan çalışanların genel durumunu belirler. KOSGEB’in nitelikli elemanlar hakkında duyurmuş olduğu söz konusu şartlar ise şunlardır:

  • İstihdam olunan işletmede, son 12 aylık süreç içinde sigortalı olarak çalışmamış olmak.
  • Tam zamanlı çalışan olmak.
  • Yabancı uyruklu olmamak.
  • İstihdam olunan işyerinin sahibi ile birinci dereceden akrabalığa sahip olmamak.
  • KOSGEB’e ilgili başvuru yapılmadan önceki 30 gün içerisinde istihdam edilmiş olmak; ya da başvuru kabul edildikten sonra en geç 45 gün içerisinde istihdam edilmek.

Bu şartları sağlayan nitelikli elemanların maaş ödemeleri konusunda KOSGEB’den nitelikli eleman istihdam desteği almak mümkündür. Ayrıca ilgili başvuru, bu şartlara sahip olan işçiler tarafından değil onların işvereni tarafından yapılır.

Nitelikli Eleman Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB sistemi üzerinde kaydı bulunan işletmeler, nitelikli eleman desteği için başvuru yapmak isterlerse şu adımları takip edebilirler:

  • https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler bağlantısı üzerinden KOSGEB’e giriş sağlanır.
  • Sıralı halde bulunan e – hizmetler arasından “İşletme Geliştirme Destek Programı” butonuna tıklanır.
  • İlgili butonun altında sıralanacak olan 3 seçeneğin en üstte olanı yani “İşletme Geliştirme Destek Program Başvurusu” seçeneğine tıklanarak başvuru ekranına ulaşılır.

Ayrıca KOSGEB Hizmet Müdürlükleri aracılığıyla da başvuru yapmak mümkündür. Daha önce KOSGEB desteklerinden faydalanmış olmayanların, detaylı bilgi alabilmek için hizmet merkezlerini tercih etmeleri daha doğrudur.

2021 KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Ne Kadar?

Nitelikli eleman desteğinin miktarı, bu destekten faydalanacak olan her bir elemana göre değişir. Buna göre destekler şöyledir:

  • Yüksek lisans ya da bunun üzeri seviyeden mezun olanlar için 2.500 Türk Lirası
  • Toplamda 4 yıllık bir yüksekokul ya da lisans programından mezun olanlar için 2.000 Türk Lirası
  • 2 yıllık meslek yüksekokullarından mezun olanlar için 1.500 Türk Lirası

Bu yardım oranları, her bir işçi için hesaplanan miktarlardan meydana gelir. Bir işletmenin söz konusu yardım kapsamında alabileceği en fazla destek ise 50.000 Türk Lirası’dır. Fakat Ar – Ge merkezleri ve teknoparklarda hizmet veren işletmeler için bu üst limit 75.000 Türk Lirası’na kadar çıkabilir. Ayrıca bu destekten faydalanabilmek için en çok 2 işçi adına başvuru yapmak mümkündür. Örneğin 10 çalışana sahip olan bir Ar – Ge işletmesi, bu çalışanların tamamı için nitelikli eleman istihdam desteği talep edemez.

Bir çalışan askerlik ya da doğum sebebiyle işten çıkar ve bunun sonrasında tekrar işbaşı yaparsa, işletmenin sahip olduğu üst limitin kalan kısmından tekrar onun için destek başvurusu sağlanabilir.

Editör: TE Bilisim