Psikoteknik test belgesi almak vatandaşlar, sağlık merkezlerde 1 veya 2 saat süren ve bir dizi testlerden oluşan psikoteknik testine girmeleri gerekiyor. Bu testleri geçen kişiler belge için en önemli adımı atmış oluyor.

Psikoteknik Nedir?

Psikoteknik testi, sürücülerin zihinsel ve psikomotor yeteneklerinin ölçüldüğü bir testtir. Bu test şoförlük yapacak kimselerin bedensel, zihinsel ve psikolojik olarak araba kullanmaya olan uygunluklarını ölçer. Bu test, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş sağlık merkezlerinde yapılır.

Psikoteknik belgesi alınmasının asıl amacı, trafikte can güvenliğini sağlamaktır. Bu belge öncelikle eşya, yolcu ve kargo taşımacılığı yapacak ticari araç şoförlerinden istenir.

Psikoteknik Sınavı Nasıl Yapılır?

Psikoteknik belgesi sınavı, belirlenmiş il sağlık merkezlerinde yapılan ve 1 saat civarında süren bir testtir. Psikoteknik belgesi almak isteyen aday yaklaşık 12 farklı testten geçer. Bu testler, kişinin hafızasının kuvvetliliğini, dikkatini, araba kullanırkenki becerilerini, el-ayak- göz koordinasyonunu ve kendini ne kadar kontrol edebildiğini ölçer. Bu testten geçişin onayı alanında ilgili psikologlar tarafından verilir. Sınavdan yeterli beceriyi gösteremeyen adaylar belge alamazlar. Sınavda her bölüm için belirlenmiş bir süre veya puan yoktur. Ortalamanın üstünde kalan kişiler sınavı geçmiş sayılır.

Genel olarak sınav iki uygulamaya ayrılmıştır:

  1. Zihinsel beceri ve kabiliyetler
  2. Psikomotor beceri ve kabiliyetleri

Zihinsel beceri testinde sürücü adayı; dikkat, anlama ve değerlendirme, hız ve mesafeyi algılama, geniş görüş alanı içinde olanları fark etme, şekil algılama ve görsel dayanıklılık gibi testlerden geçer. Psikomotor beceri testi ise refleks hızı ve koordinasyonu ölçmeye dayalı bir testtir.

Psikoteknik Belgesinin Fiyatı Ne Kadar?  

Psikoteknik belgesi fiyatları, 2021 yılı için 170 ile 220 TL arasında belirlenmiştir. Devletin sağlık kurumlarında pikoteknik belgesi için herhangi bir ücret talep edilmez. Özel kuruluşlar için ise devlet tarafından bu fiyat belirlenip sınırlandırılmıştır.

Psikoteknik Belgesi Kimlere Zorunlu Kılınmıştır?

Psikoteknik sertifikası, yolcu, yük veya başka bir şey taşıma amacıyla ticari araç sürücüsü olacak kişilerin almak zorunda olduğu belgedir. Eğer psikoteknik belgesine sahip olmayan biri ticari amaçlı sürücülük yaparsa para cezasına çarptırılır.

Psikoteknik Belgesi Başvurusu İçin Aranan Koşullar Nelerdir?

Psikoteknik belgesi sahibi olmak için koşulan şartlar şunlardır:

  • Yolcu taşımalığı yapmak amacıya belge alan kişiler en az lise mezunu olmak zorundadır. Bu kişiler en az 26, en fazla 63 yaşında olmalıdırlar.
  • Eşya taşımacılığı yapmak amacıyla psikoteknik belgesi başvurusunda bulunacak kişilerde en az ilkokul mezunu olma şartı aranır. Bu kişiler en fazla 63 yaşında olabilir, 63 yaşını doldurmuş bireylere psikoteknik belgesi verilmez.
  • Sürücü adayları önce kullanmak istedikleri araç türüne denk olan SRC belgesini alır. SRC Belgesi olmayan sürücülere psikoteknik belgesi verilmez.
  • Alınan psikoteknik belgeleri her 5 yılda bir yenilenmek zorundadır. Araç kullanmaya devam edip belgeyi yenilememe durumunda şoförlere para cezası uygulanır.

Psikoteknik Belgesi İçin İstenen Evraklar Nelerdir?

Psikoteknik sertifikası alabilmek için gerekli belgeler şunlardır:

  • Ehliyet fotokopisi
  • Kimlik fotokopisi
  • 2 adet güncel vesikalık fotoğraf (fotoğrafların arkasına isim, soy isim, T.C. kimlik numarası yazılması ve imza atılması istenir)
  • SRC belgesi

Şahıs ilgili sağlık kuruluşundan aldığı onaylı sağlık raporu ile gerekli diğer evrakları toplayarak ilgili Milli Eğitim Bakanlığına giderek başvurusunu tamamlar. Şahsın herhangi sakıncalı bir durumu bulunmaması halinde yaklaşık bir hafta içinde kişiler psikoteknik belgelerine sahip olurlar.

Editör: TE Bilisim