Koronavirüsle mücadele tüm hızıyla devam ediyor. Gerek toplum içinde alınan tedbir kararları gerekse hummalı çalışmaların sürdüğü laboratuvarlarda büyük çaba sarf ediliyor.

Pandemiye karşı mücadelenin ise en önemli ayağı olan aşılama sürecinde Türkiye, dünya sıralamasında 28 milyon aşılama ile öne çıkıyor. Bunun yanı sıra aşılama sürecinde aksaklığın yaşanmaması için 90 milyon doz daha aşı satın alındı.

TÜM GÖNÜLLÜLERDE ANTİKOR SAĞLANDI

Koronavirüsle mücadelede yaşanan bu olumlu gelişmelerin ardından yerli aşı çalışmalarında dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı.

Hürriyet’ten Musa Kesler’in haberine göre, Kayseri’de geliştirilen bir yerli aşı adayı, gerçekleştirilen faz-2 çalışmalarında gönüllülerin tamamında antikor oluşumunu sağladı.

Faz-2 çalışmalarını tamamlayan aşının yayınlanan raporunda dikkat çeken bu kritik detay Türk bilim adamlarının aşı çalışmalarındaki farkı da ortaya koyuyor.

ANTİKOR BEKLENENİN ÜZERİNDE

Kesler haberinde şu ifadelerle kullandı:

Asıl önemli olan aşı grubundaki gönüllülerin kanındaki antikor seviyesiydi. Kısa bir süre önce bu süreç de tamamlandı. Netice rapor haline getirilerek Sağlık Bakanlığı’na gönderildi. Resmi açıklama Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak ama gönüllülerin tamamında antikor oluştuğunu öğrendim. Hatta bazılarında oran beklenenin üzerinde çıkmış. Uzmanlar verilerin gayet olumlu olduğunu belirterek memnuniyetlerini ifade ediyor. Çünkü bu durum aşının etkin olacağına işaret ediyor.

FAZ-3 AY SONUNDA BAŞLAYACAK

Bundan sonraki en kritik süreç faz-3... Ay sonunda bu aşama da başlayacak. Aşı adayının ne kadar koruma sağladığı net olarak bu çalışmada belli olacak. Faz-3’ün 10 bine yakın gönüllüyle uluslararası düzeyde yapılması bekleniyor. Eğer sonuçlar aynı şekilde olumlu çıkarsa hemen “acil kullanım onayı” alınabilecek ve seri üretime geçilmiş olacak. Özdarendeli, “Faz-3’ten de umutluyuz, umuyoruz ki yıl sonunda Türkiye aşısına kavuşacak ve insanlarımız yaşamlarına kaldığı yerden devam edecek” diyor."

Editör: TE Bilisim