Tüm dünyada ender görülen otoimmün bir hastalık olan ‘Relapsing Polikondritis’ hastası Asiye Ateş’e, Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu tarafından, hastanın kendi kalp zarından alınan parçayla nefes borusuna yama yapıldı. Bu şekilde hastanın nefes borusu genişletilerek nefes alması sağlandı.

VÜCUDUN BİRÇOK BÖLGESİNİ ETKİLİYOR

Hastalık kişinin vücudundaki kıkırdaklarında meydana gelen tekrarlayan yangılar sonucu kıkırdakların yapısını bozarak harap ediyor. Relapsing Polikondritis; kulak, burun, göz, hava yolları, kalp ve iskelet sistemi gibi yapıları etkilediğinden çeşitli komplikasyonlara neden oluyor.

Relapsing Polikondritis Tüm dünyada oldukça ender rastlanan otoimmün bir hastalık olan, yani bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalık ve vücudun her bölgesindeki kıkırdaklar hastalıktan etkilenmekte ve tekrarlayıcı olarak kıkırdak yapısını bozmakta.

YÜZDE 70 ORANINDA HASTALAR VEFAT EDİYOR

Nefes- hava yollarında da bol miktarda kıkırdak olduğu için bu hastalığın bir bölümünde solunum sistemine ait bir takım şikâyetler ortaya çıkmakta ve hastalar bu şikâyetler ortaya çıktıktan sonra 5 yıl içerisinde yüzde 70 oranında kaybedilmekte. 

Yılda 10 milyonda 7 kişiye hastalığın tanısı konuluyor.

AMELİYATTAN SONRA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Asiye Ateş ‘ Ameliyattan sonra sesim açıldı, Sağlığıma kavuştum. Bugün gülüyorsam yaşıyorsam Asım hocamın sayesinde, Allah razı olsun ‘dedi.

Asiye Ateş' zaman içinde solunum sistemine bağlı şikâyetleri başladı. Bronkoskopik işlemler yapıldı fakat bunlardan fayda görmeyen Ateş, Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu’ya başvurdu. Nefes borusunun yani trakeanın, kalp zarı kullanılarak  nefes borusuna yeniden şekil verilmesi sonucunda hastanın şikâyetlerinde gerileme görüldü.

Dr. Kutlu ‘Buradaki özellik şu; gırtlağımız, nefes borumuz ve hava yollarımız kıkırdaktan oluşmakla ve birlikte hava yolları akciğer dokusuna yaklaştıkça kıkırdak miktarı azalmaktadır. Dolayısıyla biz hastalığın en çok etkilediği büyük hava yollarında genişlemeyi sağlayabildiğimiz için Asiye hanımın şikâyetleri büyük ölçüde azalmıştır. Şimdi farklı şikâyetleri olmakta ancak solunumsal anlamda hiçbir şikâyeti bulunmamaktadır. Sonuç olarak hava yolu, nefes borusu ve her iki bronşun kalp zarı kullanılarak tekrar şekil verilmesi anlamına gelen bir cerrahi müdahale gerçekleştirilmiştir.’ dedi.

Editör: TE Bilisim