Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1960 Darbesi’nin yargılamalarının yapıldığı Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda gerçekleştirilen AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yeni anayasa açıklaması yaptı. Yeni bir sivil anayasa ile Türkiye’yi en üst lige taşıyacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanın Erdoğan, “Cumhur İttifakı’ndaki ortağımız MHP, BBP hepsi bu çalışmayı sürdürüyor. Ortağımız MHP kendi taslağını bize sunmuş oldu. Diğer partilerin de böyle hazırlıklarının olduğunu biliyorum. İnşallah yıl sonuna doğru ortak bir metin haline dönüştürmenin yollarını arayacağız. Geniş bir uzlaşmayla Mecliste kabul ettirip milletimizin takdirine sunarsak çok çok güzel olacaktır. Amacımız meclisteki tüm partilerin yeni ve sivil anayasa çalışmalarına yapıcı, etkin, samimi destek vermeleridir” açıklamasında bulundu.

60 DARBESİ KANAYAN YARADIR

Türkiye’ye siyasi, sosyal ve ekonomik bakımından ağır bedeller ödeten darbeler silsilesinin ilki olan 1960 darbesinin, aradan geçen 60 yılı aşkın süreye rağmen milletin kalbinde hala kanayan bir yara olduğunun altını çizen Erdoğan, darbecileri teşvik eden, tahrik eden kol kola yürüyen siyasetçi profilinin de varlığını sürdürdüğünü söyledi. Erdoğan, “Bu zihniyet her dönemde gücü milli irade yerine darbecilerden almayı tercih etmiş, iktidarı sandıkta değil, silahların, darağaçlarının gölgesinde elde etmenin peşinde koşmuştur” dedi.

MERKEZ AYNI DEĞİŞEN YOK

Türkiye’de Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Serbest Fırka ve Demokrat Parti ile sonuca ulaşan milli iradenin üstünlüğünü tesis etme mücadelesinin önünün darbelerle kesilmeye çalışıldığını anlatan Erdoğan, “Merkez aynı değişen bir şey yok” diyerek darbeci zihniyetin varlığının halen devam etmesinin üzüntü kaynağı olduğunu sözlerine ekledi. Darbe yanlısı zihniyetin Türkiye’yi demokratik yollarla kazandığı meşru iktidarların yerine vesayet araçlarıyla yönetmeyi alışkanlık haline getirdiğinin altını çizen Erdoğan, ‘CHP artı ordu eşittir darbe’ denkleminin sahiplerinin faşist zihniyetlerini sergilemekten çekinmediğini dile getirdi.

MECLİS’İ TEHDİT EDEN ÜSLUBU HATIRLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 Mayıs 1960 darbesi öncesinde İnönü’nün TBMM’de yaptığı konuşmayı paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnönü’nün buraya gelirken dışarıda Meclis binasını kuşatmış bir tabur asker gördüm. Başlarında genç bir binbaşı vardı. Çağırın binbaşıyı, beni alıp götürmesini söyleyin. Bakalım emrinize itaat edecek mi? Size bunun aksi bir teklifim de var. Binbaşıyı ben çağırayım ve Meclis’i feshettireyim. Bunu ister misiniz? İhtilal olacak ve siz bundan kurtulamayacaksınız” sözlerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnönü’nün meclisi tehdit eden üslubunun yıllardır CHP’nin nice yöneticilerinden duymaya devam ettiklerini dile getirdi

Petrol keşfi müjdesi
Türkiye’nin yerli ve milli ne kadar projesi varsa hepsinin hedefe konularak saldırıya maruz bırakıldığını dile getiren Erdoğan, yeni petrol keşfi müjdesi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Açılan yeni kuyular yanında daha önce ‘petrol yok’ diye üzerine beton dökülen kuyulardan da petrol üretmeye başladık. Sadece son 1 ayda 3 yeni kuyuda petrol keşfettik. Türkiye petrollerinin 2021 yılı yurtiçi günlük üretim ortalaması son 3 keşfimizle 61 bin varilin üzerine çıkmıştır” dedi.
Editör: TE Bilisim