İstanbul’un fethi ne zaman, nasıl gerçekleşti? İstanbul’un fethi kaç gün sürdü? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Çağ kapatıp çağ açan tarihi fetih olayın yıl dönümü yarın idrak edilecek. Dünya ve Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan İstanbul'un Fethi 567. yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu yıl koronavirüsü salgını nedeniyle kutlamalarda birtakım değişiklikler olacak. İstanbul Valiliği ve Okçular Vakfı, çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Vatandaşlar, tarihte yeni bir çağ başlatan bu önemli olayın detaylarını internetten araştırıyor. Peki, İstanbul’un fethi ne zaman, nasıl gerçekleşti? İstanbul’un fethi kaç gün sürdü? İşte detaylar…

İSTANBUL’UN FETHİ NE ZAMAN, NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Osmanlı'nın bölgede topraklarını genişletmesi ile II. Mehmet tahta geçtiğinde İstanbul'un çevresi sarılmıştı. Bizans İmparatorluğu, kuşatmada Haliç'e zincir gerdi ayrıca donanmasını takviye etti. Bizans'ın bir başka savunma aracı ise grejuva idi. Grejuva, suda sönmüyordu ve hem kara hem deniz savaşında etkin şekilde kullanılacaktı. Kuşatma esnasında sıkıntı çekilmemesi için erzak, mühimmat depoları takviye edildi; çeşitli ülkelerden gelen askerlerle muhafızların sayısı arttırıldı ve şehir surları güçlendirildi. Papalık tarafından üç kadırgayla beraber 200 asker ve mühimmat gönderildi, 30 geminin ise sefer için hazırlanmakta olduğu bildirildi.

Ocak 1453'te iki gemiyle beraber Cenevizli komutan Giovanni Giustiniani komutasındaki 700 askerle yardıma geldi. İmparator Konstantin tarafından Guistiniani başkomutan olarak atandı. Muharebe Bizans zaferiyle sonuçlanırsa Giustiniani'ye Limni adası verilecekti.

Bizans'ın savunma planında ana unsur İstanbul surları idi. İstanbul surları sadece karadan gelebilecek taarruza karşı tasarlanmamıştı; kentin deniz kıyısı da bütünüyle surlarla çevriliydi. Günümüzde Sarayburnu olarak bilinen bölge bütünüyle denizden izole edilmişti.

İSTANBUL’UN FETHİ KAÇ GÜN SÜRDÜ?

İstanbul, 29 Mayıs 1453'te tamamlanan kuşatma ile 566 yıl önce bugün Osmanlı Devleti padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih edilmiştir. 6 Nisan'dan 29 Mayıs 1453'e kadar süren kuşatma sonucunda Osmanlı ordusu o zamanki adı Konstantinopolis olan İstanbul'u fethetti ve Bizans imparatorluğu sona erdi.

Editör: TE Bilisim