Taksim Meydanı’nın sembolü niteliğini taşıyan Taksim Camii, kılınan cuma namazının ardından ibadete açıldı.

Osmanlı ve Selçuk mimarisinin izlerini taşıyan Taksim Camii’nin duvar, kasnak ve mihrabına çok sayıda ayet nakşedildi. Caminin hat yazıları Hattat Davut Bektaş ve Nakkaş Adem Turan'a ait.

MİHRAPDA DİKKAT ÇEKEN AYET

Ayetlerden en dikkat çekeni ise mihraba yazılan Cin suresinin 18. ayeti. Ayette Allah-u Teala, Müslümanlar’a şöyle sesleniyor: Mescidler yalnız Allah’ındır. O halde Allah ile birlikte başkasına da tapmayın.

Bu ayet hakkında tefsir kitaplarına bakıldığında şu ifadeler yer alır:

Mescid, müslümanların namaz kılmalarına ayrılmış mekânı ifade eder (bk. Bakara 2/114). Bu âyet de sûrenin birinci âyetinde geçen, “bir cin topluluğunun (Kur’an’ı) dinlediği” meâlindeki cümlecikle bağlantılı olup ibadet yerlerinin Allah’a mahsus olduğunu, insanların Allah’tan başkasına ibadet etmemeleri gerektiğinin Hz. Peygamber’e vahyedildiğini bildirmektedir.

Müfessirler, buradaki mesâcid kelimesine bunun dışında şu anlamları da vermişlerdir:

a) Mescidlerden maksat Mescid-i Haram’dır. Âyet Kâbe’ye putları yerleştirip onlara tapan müşrikleri uyarmakta ve yaptıklarının yanlış olduğuna işaret etmektedir (İbn Âşûr, XXIX, 240).

b) Namaz ve ibadet yalnız camilere hasredilmiş olmadığından burada bütün yeryüzü kastedilmiştir.

c) Secdede yere temas eden uzuvlar yani eller, ayaklar, dizler ve alın kastedilmiş, Allah’ın verdiği bu organlarla O’ndan başkasına secde edilmemesi emredilmiştir.

d) Bazı müfessirlerce, secdenin namazın bir rüknü olduğu göz önüne alınarak bu kelime “namaz” anlamıyla da açıklanmıştır (Şevkânî, V, 356).

KUBBEDE FATİHA

Mihrabın yüzeyine ise Esma'ül Hüsna, mihrabın ortasında Kelime-i Tevhid yazıldı.

Ana mekan kubbe göbek yazısında Fatiha, ana mekan kubbe kasnağında Al‐i İmran suresi, ana mekan orta kuşak yazısında Bakara suresinin 285 ve 286. ayetleri ile Haşr suresinin 20-24. ayetleri yer alıyor.

ANA KAPIYA NİSA SURESİ YAZILDI

Giriş kubbesi göbek yazısında İhlas, giriş kubbesi kasnak yazısında Ayet-el Kürsi ve sonraki ayet, ana kapı üstü yazısında Nisa suresi 103'üncü ayetinin son kısmı ve İstiklal girişi kapı üstü yazısında ise Ra'd suresinin 24'üncü ayeti işlendi.

Caminin iç alanına 6 hat levha bulunuyor. Hat levhalarında Allah, Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman, Ali isimleri yazıyor.

HALILAR MANİSA’DAN

Taksim'e yapılan cami için Manisa'da özel olarak dokunan deve tüyü rengi halı serildi.

Camiye için özel olarak tasarlanan minber ve kürsünün üzerine Esma'ül Hüsna özel olarak işlendi.

Taksim Camii imamı kimdir? Taksim Camii imamı belli oldu mu? haberini okumak için TIKLAYINIZ.

Taksim Camii içinde hangi ayetler yazıyor? Taksim Camii mihrabında ne yazıyor? haberini okumak için TIKLAYINIZ.

Editör: TE Bilisim