Dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde toplu taşımanın çehresini değiştiren ve İstanbul’da da metrobüs olarak faaliyette olan "Transit hızlı otobüs" (BRT) sisteminin geliştiren Brezilyalı mimar ve şehir plancısı Jaime Lerner 83 yaşında hayatını kaybetti.

Bus Rapid Transit (BRT) adıyla anılan Hızlı Otobüs Taşımacılığı sistemini önce kendi şehri Curitiba'ya sonra da dünyaya armağan eden Lerner, dünyada toplu taşımacılığın yüzünü değiştiren adam olarak biliniyor. 1970'li yıllarda memleketi olan Curitiba'nın belediye başkanı seçildiğinde hemen dikkatleri üzerine çekti. 

Şehrin tüm ulaşım sistemini elden geçirmek için kolları sıvadı ve iddialı bir plan ortaya koydu. Bu plana biz Metrobüs diyoruz. Dünya genelindeki adı ise Hızlı Otobüs Taşımacılığı. Yeni ulaştırma sistemi için bütçe alan Lerner'dan aslında metro yapması istendi.

Ancak metro çok pahalı bir seçenekti. Maliyet hesaplamasını yapan Lerner bunun yerine kendi geliştirdiği Metrobüs sistemini yapmaya karar verdi. Metrobüs sistemi hız ve kapasiteye dayalıydı. Özel şeritleri olan otobüsler kendi yollarında öncelikli olacaktı. BRT yani metrobüs sistemi birçok unsuru içinde barındırıyordu.

Planlama yapılırken durak yapısına, otobüs şeritlerine, otobüsün şekline hatta pazarlama bileşenlerine bile ayrı ayrı planlar gerekiyordu. Kaynak: Metrobüs sisteminin mucidi Jaime Lerner hayatını kaybetti

Editör: TE Bilisim