Recep Yeter / Özel Haber

Geçen yıl, 86 yıl aradan sonra yeniden cami olarak ibadete açılan Ayasofya’ya ve İstanbul’un fethinin 568. yıl dönümüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taksim Camii’ni fethin hediyesi olarak niteledi.

Ezanları susturmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğinin altını çizen Erdoğan, “Taksim Camii’ni; bir süre önce yeniden ibadete açtığımız Ayasofya Camii’ne verilen bir selam, ulaşacağımız İstanbul’un fethinin 568’inci yıl dönümüne bir hediye olarak görüyorum. Bu vesileyle Şehr-i İstanbul’u medeniyet mirasımıza katan Fatih Sultan Mehmet Han’ı da hürmetle yad ediyorum” ifadelerini kullandı.

“TAKSİM CAMİİ’NİN YERİ AYRI”

Dünyanın farklı ülkelerinden açılışa katılanlara hassaten “hoş geldiniz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sudan ve diğer kardeş ülkelerden heyecanımıza ortak olmak üzere aramızda bulunan kıymetli misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Sudan nire, Taksim nire. İşte buraya getiren o aşk, başka bir aşk” dedi. Çocukluğu’nun Kasımpaşa ile birlikte Talimhane, Dolmabahçe ve Taksim gibi muhitlerde geçtiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Buralarda çok dolaştık. Fakat Taksim Camii, bizim dünyamızda farklı bir öneme sahipti. Çünkü caminin yerinde mescit bile yok. Maalesef burada cami yapımına müsade yok. Adeta kümes gibi bir yerde, gazeteler üzerinde müminler namazlarını eda etmeye çalışıyorlardı” sözleriyle yaşananları anlattı.

Beşiktaş’a “Barbaros Camii”

Beşiktaş’ta yükselen Barbaros Hayrettin Paşa Camii projesine değinen Erdoğan “Bu arada hızla bir eserimiz daha yükseliyor. O da Barbaros Bulvarı üzerinde Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ni inşa ediyoruz. Onu da kısa zamanda bitireceğiz. Çünkü Barbaros, oradan Beşiktaş’a indi. Orası da adeta bir mabetsiz beldedir. Ama şimdi Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ni yaparak orayı mabetsiz olmaktan çıkaracağız” diye konuştu.

“EZANLARI SUSTURAMAZLAR”

FETÖ’nün ibadet ve hayır kisvesi altında sergilediği ihanetin benzerlerini farklı görünümler, sıfatlar, bahaneler altında tekrarlamaya çalışanlara asla geçit vermeyeceğiz” diyen Erdoğan “Milletimizin bin yıldır canı pahasına koruduğu, alın teriyle yükselttiği, gözünden bile sakındığı vatanını parçalamak, devletini zayıflatmak, uhuvvetini bozmak için uğraşanların sonu yine hüsran olacaktır. Ezanlarımızı susturmaya, bayrağımızı indirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir” mesajını verdi.

27 yıl önce yerini göstermişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını açıkladığı sırada Taksim Camii hayalini dile getirmişti. Gazetecilerle sohbet ederken Taksim’e yapmayı planladığı caminin yerini gösterdiği görüntülerde Erdoğan eliyle cami projesinin yerini işaret ederek “İnşallah burasının temelini atmak bize nasip olur” demişti.

Taksim Meydanı doldu taştı

Camideki ilk namazı ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Küresel koronavirüs salgını nedeniyle Taksim Camii’nde kılınan ilk cuma namazına belirli sayıda vatandaş alındı. Caminin içinde sosyal mesafe kurallarına göre saf tutuldu. Camiye giremeyenler ise Taksim Meydanı’nda sosyal mesafe kuralları gözetilerek saf tuttu. Meydandaki tüm alanlar doldu.

Polis ekipleri bölgedeki yoğun güvenlik önlemi alırken, vatandaşların namaz kılması için yerlere kıble yönü belirtilerek seccade dağıtıldı. Ortaya çıkan görüntülerle tarihi bir ana tanıklık edilirken, bazı vatandaşların ellerini semaya kaldırarak dua etmesi ise oldukça dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim