İstanbul Taksim'de inşa edilen cami, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı.

Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, temeli 17 Şubat 2017'de atılan camiye ilişkin " Taksim Camii'ni; bir süre önce yeniden ibadete açtığımız Ayasofya Camii'ne verilen bir selam, yarın ulaşacağımız İstanbul'un fethinin 568'inci yıl dönümüne bir hediye olarak görüyorum." dedi.

İNGİLİZ BASININDA TAKSİM CAMİİ HAZIMSIZLIĞI

İngiliz basınında yer alan haberlerde, caminin açılışından duyulan rahatsızlık aktarıldı.

BBC'nin "Taksim Meydanı: Erdoğan, İstanbul'da tartışmalı caminin açılışını gerçekleştirdi" başlıklı haberinde, caminin inşasına dair projenin "2013 yılında protesto dalgasını ateşlediği" belirtildi.

Taksim'de cami açılışı üzerinden laiklik tartışması çıkarılmaya çalışılan haberde, " Türkiye Müslüman çoğunlukta bir ülke ancak eleştirmenler, Erdoğan'ı Türkiye'nin laik temelini yerinden etmeye çalışmakla suçluyor." denildi.

GUARDİAN: ERDOĞAN TARTIŞMALI CAMİYİ AÇTI

Guardian da benzer bir habere imza attı. Haberde, "Erdoğan, Gezi Parkı protestolarının yıl dönümünde tartışmalı camiyi açtı" başlığı kullanıldı.

"Laik bir tarihe sahip olduğu" belirtilen Taksim Meydanı'ndaki cami projesinin, yıllardır hukuki çekişmelerle kuşatıldığı bildirildi.

Taksim Meydanı, "İstanbul'un en ünlü kültürel savaş alanlarından biri" şeklinde nitelendirildi, cami hakkında ise "Erdoğan için uzun zamandır bir hayaldi." denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 2019'da Çamlıca Tepesi'nde devasa bir cami açtığı anımsatılırken, yine Erdoğan'ın Ayasofya'yı geçen sene yeniden camiye dönüştürdüğü kaydedildi.

TARİHİ AÇILIŞTAN RAHATSIZ OLDULAR

Gezi Parkı protestolarının olduğu dönemde Taksim'e karargah kuran ve hükümeti yıkmak için yayınlar yapan uluslararası basın, tarihi açılıştan rahatsız oldu.

İngiliz The Guardian ve BBC, Amerikan Washington Post, Fransız France24, İspanyol El Periodico, Katar merkezli Al Jazeera ve İsveçli Expressen, Erdoğan'ın simge meydan Taksim'deki camii açılışını Gezi Parkı Eylemleri üzerinden gördü.

Editör: TE Bilisim