Türkiye’nin Afrika hamlesi her geçen gün daha da başarılı anlaşmalarla nitelik kazanıyor. Bölgeye emperyal değil, canlandırma ve kazan kazan anlayışıyla giden Türkiye, bölge halkları tarafından büyük sevinçle karşılanıyor.

Geçmişte topraklarını sömüren Avrupa ve batı ülkelerinden uzaklaşma çabasına giren Afrika ülkeleri bereketli topraklarını tekrardan ülkeye kazandıracak devletlerle anlaşma arayışına girdi. Bu kapsamda Afrika yönünü Türkiye’ye döndü.

ETİYOPYA İLE İMZALAR ATILDI

Türkiye ise geçmişten gelen birikimi ve tecrübesiyle bölge halkları adına çalışmalarına devam ediyor.

Yapılan anlaşmalar çerçevesince Türkiye, Etiyopya’da Madencilik ve Hidrokarbon alanlarında iş birliği yapacak.

TBMM Genel Kurulu'nda da kabul edilen Türkiye- Etiyopya arasında imzalanan sözleşme kapsamında Türkiye, Etiyopya’da mineral, petrol ve gaz aranması ile işletilmesinin geliştirilmesi teşvik edecek. Etiyopya’daki petrol ve gaz altyapıları inşa edilip bunların ve mevcutların bakımı sağlanacak olan Türkiye, ülkedeki gaz teknolojilerinin uygulanması alanlarında da ortak projeleri tespit edip geliştirecek.

HİDROKARBON ARANACAK

Türkiye ayrıca mineral ve hidrokarbon alanlarında da eğitim verip deneyimlerini Etiyopya ile paylaşacak.

Öte yandan Türkiye-Etiyopya anlaşması kapsamında; kamu veya özel şirketlerin her iki ülkede madencilik ve hidrokarbon sektörlerine yatırım yapmaya teşvik edilecek ve uygun görüldüğünde “Madencilik ve Hidrokarbon Çalışma Grubu” kurulacak.

TBMM’DE KABUL EDİLDİ

Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulunda, uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin 6 kanun teklifi kabul edilmişti.

Bu kanun teklifleri arasında Türkiye ile Etiyopya Arasında Madencilik ve Hidrokarbon Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi de bulunuyordu. Yapılan oylama sonucu oy birliği ile kabul edilmişti.

TÜRKİYE-ETİYOPYA İŞ BİRLİĞİ

Doğal gaz açısından zengin olan Etiyopya'da her gün yeni gaz ve petrol yatakları keşfediliyor. Doğal gaz rezervinin 225 milyar metreküp seviyesine ulaşması bekleniyor. Demir ve altın madenleri açısından da zengin olduğu belirtiliyor. İki ülke arasında halen 400 milyon dolarlık bir ticaret hacmi bulunuyor. Türkiye'nin bu ülkede yatırımları ise 2,5 milyar dolar düzeyine ulaştı.

Editör: TE Bilisim