Pazartesi akşamları TRT 1'de reyting rekorları kıran tarih dizisi Uyanış Büyük Selçuklu, Kıpçak Beyi Baturalp'in hayatı ve tarihteki yeriyle merak uyandırdı. 33. bölüm Uyanış Büyük Selçuklu yeni oyuncularıyla da dikkati çekerken Kıpçaklar kimlerdir, Kıpçak Beyi Baturlap tarihte var mı, yoksa hayali bir karakter mi merak edildi. Başulu Hatun'un kardeşi (ağabeyi) olarak 33. bölümde hikayeye katılan Baturalp Bey'in hayatı araştırılıyor. Peki Büyük Selçuklu'da Kıpçak Beyi Baturalp kim oynuyor? Kıpçak Beyi Baturalp kimdir, tarihte var mı? Detaylar yazının devamında...

Büyük Selçuklu'da Kıpçak Beyi Baturalp kim oynuyor? Kıpçak Beyi Baturalp kimdir, tarihte var mı?

TRT 1'in Uyanış Büyük Selçuklu dizisi 33. bölümde Başulu Hatun'un hayatta olduğunu Melikşah'ın baş düşmanı Hasan Sabbah'tan öğrenenen Baturalp, Başulu Hatunu götürmek ister... Peki Büyük Selçuklu'da Kıpçak Beyi Baturalp kim oynuyor? Kıpçak Beyi Baturalp kimdir, tarihte var mı?..

Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinde Kıpçak Beyi Baturalp Bey karakterini, başarılı oyuncu Abdül Süsler canlandırmaktadır. Abdül Süsler' kimdir, hayatı ve biyografisi gibi konularda merak edilen bilgilere metnin sonundaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

Tarihi kaynaklara bakıldığında Başulu Hatun olarak dizide yer verilen karakterin aslında Tâceddin Seferiyye Hatun ismine sahip olduğu bilinmektedir.

Ancak Tâceddin Seferiyye Hatun’un aslında cariye kökenli birisi olarak bazı tarihi bilgiler yer almaktadır. Söz konusu durumda bir Bey’in kız kardeşinin cariye kökenli olması pekte mümkün olabilecek bir şey değildir tarihimizde. Bu kapsamda düşünüldüğünde Kıpçak Beyi Baturlap karakteri diziye farklı bir soluk katmak için senaristler tarafından eklenmiş olabileceği düşünülmektedir.

Baturalp’in amacı ise yeğenleri olan Sencer Bey ile Tapar‘ın önünü açmak. Bu sayede yeğenlerinin Selçuklu Sultanı olmalarını sağlamaktır. Yeğenlerinden birisini mevcut veliaht olan Berkyaruk’un yerine geçmesini sağlamaktır. Kıpçak Beyi Baturalp, Başulu Hatun'un hayatta olduğunu Melikşah'ın baş düşmanı Hasan Sabbah'tan öğreniyor. Başulu Hatunun durumunu kendisine Hasan Sabbah bildirmiştir. Bunun üzerine Baturalp Kınık Obasının yakınlarına otağını kuracaktır. Baturlap yaşanan olaylarla ilgili Melikşah'ı suçlamaktadır. Batıniler, Hasan Sabbah öncülüğünde Batulalp ve yanındakilerin yolunu kesecek bir pusu atarlar. Atılan pusu sonucu esir edilmek istenen Başulu Hatun ve Kıpçak Beyi Baturalp’in imdadına Sultan Melikşah yetişecektir.

Kıpçaklar kimlerdir?

Kısaca Kıpçaklar, tarih sahnesine 9-11. yüzyıllar arasında, İrtiş boylarında Kimeklerle iç içe çıkmışlardır. Bunlar daha 8-9. yüzyıl civarında Orta Asya’dan Urallara geçmiş ve burada üstünlük kurmuşlardır. Sonra onları Siriderya boylarında, Oğuzlarla yan yana ve Orta Asya’ya dağılmış hâlde yaşamışlardır.

- Abdül Süsler kimdir? Uyanış Büyük Selçuklu'nun 'Kıpçak Beyi Baturalp'i Abdül Süsler kaç yaşında, nereli, hangi dizilerde oynadı?

Editör: TE Bilisim