İ. Seçkin Talaş / Özel Haber - Beykoz, Sarıyer ve Üsküdar ilçeleri için alınan kararın ardından durdurulan İmar Barışı nedeniyle sayıları yüzbinleri bulan birçok vatandaş, elektriğinin suyunun kesilmesiyle karşı karşıya kalırken, kayıt dışı olmanın verdiği mağduriyeti yaşıyor.

BASİT ONARIM DAHİ YAPILAMIYOR

CHP’li vekillerin süreci baltaladığı, Sarıyer Boğaziçi alanında binası olan ve orta-dar gelirli vatandaşın tapu hakkının elinden alındığı İmar Barışı iptal kararıyla Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar’da Sarıyer Belediyesi yüzbinleri mağdur etti.

İBB Sarıyer İlçe İmar Barışı Koordinatörü ve AK Parti Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Saim Kadıoğlu, iptal kararıyla belediye ve hazine parsellerinin vatandaşa satışları durdurulduğunu ve tapu alınması önüne geçildiğini belirterek, imar barışı ikinci aşamada yapılacak olan ilâve para yatırma ile kat mülkiyetine geçişinde engellendiğini söyledi.

Kadıoğlu, “CHP’nin Anayasa mahkemesine açtığı dava ile İmar Barış Kanunu’nun Boğaz Alanında iptal edilmesi sonucu vatandaşımız mağdur edilmiştir” dedi.

Çeşitli nedenlerle Yapı Kayıt Belgesi (YKB) alamamış binaların güncellenmiş ücretle bile olsa belge alması engellendiğinin altını çizen Kadıoğlu, binalarda basit onarım, bakım, tamir izninin yanı sıra doğal gaz, elektrik, su bağlatma izninin de bu yolla iptal edildiğini dile getirdi.

DEPREM KORKUSU ENGELLENİRDİ

Ayrıca Kadıoğlu, hükümetin ısrarla üzerinde çalıştığı, Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için Güçlendirme İzni sürecinin de önünün tıkandığını savundu.

CHP’li belediye yönetiminin Sarıyer’de bugüne kadar kentsel dönüşüm alanında bir tek adım atmadığını belirten Kadıoğlu, aksine imar barışını iptal ettirilmesinin, Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşların binasını güçlendirerek, deprem korkusuyla enkaz altında kalma psikolojisinden kurtulmasın engel olunduğunu söyledi.

SARIYER BORÇ BATAĞINDA

CHP’li Sarıyer Belediyesi’nin son 12 yılda borç batağına sürüklendiğini belirten Saim Kadıoğlu, belediyenin toplam borcunun 834.780.646,00 milyon TL olduğunu belirterek, “Bu gidişle belediye borç batağından hiçbir şekilde kurtulamayacaktır. Bütçesinde borçların ödenmesiyle ilgili bir planı olmayan borçların ödenmesi ile ilgili bütçede bir karşılık barındırmayan yönetimden başarı bekleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

YAPI KAYIT BELGESİ

CHP’li vekillerin başvurusu sonucu AYM kararıyla iptal edilen Yapı Kayıt Belgesi’nin sağladığı avantajlara bakıldığında, YKB alan vatandaşın binasına belediye tarafından geçmiş tarihte tutulan yıkım kararı ve cezalar iptal ediliyor.

İlave inşaat alanı ihdas etmemek şartıyla vatandaş binasında bulunan eksik inşaatı tamamlayabiliyor.

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alabiliyor.

İskân aranmaksızın binalar arsa tapusundan kat mülkiyeti tapusuna çevriliyor. Ayrıca Belediye parseli üzerinde bulunan bina talep halinde rayiç bedelle vatandaşa satılabiliyor.

Editör: TE Bilisim