Geçen yıl koronavirüs vakalarının ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra seri üretime başlayan yerli solunum cihazı Biyovent, 30’dan fazla ülkeye ihraç edildi. 2012’de bir startup olarak başlayan Biosys, Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle milli imkânlarla Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazını geliştirmeyi başarmıştı.

13 adetlik deneme amaçlı teslimat sonrası Nisan 2020’de tam anlamıyla seri üretim hattından çıkan ilk 100 Biyovent, Sağlık Bakanlığı‘na teslim edildi. Aradan geçen 12 ayın ardından; dünya çapında 30’dan fazla ülkeye 20 binden fazla solunum cihazının teslimatı yapılmış durumda. Yine dünya çapında 60 bin sipariş alındığı da duyurulmuştu.

Biyovent Türkiye’nin her şehrine ulaştı

Biosys Kurucusu ve Genel Müdürü Cemal Erdoğan, geçen yıl Baykar’da yerli solunum cihazının yazılımının iyileştirildiğini aktardı. Arçelik öncülüğünde seri üretim hazırlıklarının yapıldığını ifade eden Erdoğan, iki hafta içerisinde üretime başladıklarını belirtti. Baykar, ASELSAN ve Arçelik mühendislerinin günde 18-20 saat arası çalışma sonucunda cihazın hayata geçtiğini vurgulayan Erdoğan, ilk beş bin cihazın Arçelik tesislerinde üretildiğinin altını çizdi.

Cemal Erdoğan üretime ASELSAN’ın devam ettiğini açıklarken şöyle konuştu:

“Şu anda da üretim ASELSAN’da devam ediyor. Maksimum kapasitede günlük 300 adete kadar üretim yapılabiliyor. Bugüne kadar yaklaşık 20 bin adet cihaz üretildi ve şu an birçok ülkede ve Türkiye’nin 81 ilinde aktif olarak kullanılıyor.”

Salgın sürecinde solunum cihazları çok değerli ve neredeyse ulaşılamaz olmuştu. Yeterli sayıda üretim de yoktu. Dünyada üretimini yapan sınırlı sayıda firma bulunuyor. Tüm dünya hazırlıksız yakalanmıştı. Eğer bu cihazın yerli üretimi sağlanmasaydı ihtiyaç duyulan cihaza ulaşmak çok zor olacaktı. Ülkeler kendi şirketlerinin önce kendi ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılamasını istedi ve bazı kısıtlamalar getirildi. Yerli üretim Biyovent‘ler sayesinde hem kendi ülkemizdeki ihtiyacı fazlasıyla karşıladık hem de 30’dan fazla ülkeye cihazlarımızı gönderdik.”

Yeni cihazlar yolda
Erdoğan, yerli solunum cihazının muadilleri kadar etkili olduğunu belirterek şu detayları paylaştı:

“Sağlık çalışanlarımızdan çok olumlu yorumlar alıyoruz. Ayrıca geliştirmemizi istedikleri kısımlarda da iyileştirmeleri hızla tamamlayıp sahada güncellemeleri yapıyoruz. Şu an yine  Kovid-19 tedavisinde kullanılan bir cihazımız üzerinde çalışıyoruz ve birkaç hafta içerisinde duyurusunu yapacağız. Solunum cihazında da en gelişmiş versiyonu yapmak için sıkı bir çalışma içerisindeyiz. Aynı zamanda yine yerli üretimi olmayan 8 farklı tıbbi cihazın daha Ar-Ge sürecini yürütüyoruz. Tıbbi cihaz teknolojilerinde çok önemli bazı kalemlerde dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefliyoruz.”

Editör: TE Bilisim