Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "müjde" olarak açıkladığı Türkiye tarihindeki en büyük doğal gaz keşfi, ülkenin son dönemde denizlerde yoğun bir şekilde yürüttüğü sismik arama ve sondaj faaliyetlerinin ilk somut meyvesi oldu.

Daha sonra TPAO'dan yapılan açıklamada, Tuna-1 kuyusundaki ilk ultra deniz keşfindeki rezerv miktarında 85 milyar metreküp artış saptandığı ve kuyu sondajının tamamlanmasını takiben toplam rezerv miktarının 405 milyar metreküpe ulaştığı belirtildi.

"TÜRKİYE İHRAÇ ETMEYE BAŞLAYABİLİR"

Uluslararası yayın yapan Alman medyası Deutsche Welle, ise Türkiye'nin keşfine yer verdiği haberinde Türkiye'nin başarısını şöyle dile getirdi: 

Türkiye Cumhurbaşkanı, dış yardım ve fon olmadan kendi başına gaz sahaları geliştirmek istiyor. Erdoğan'a göre Türkiye çok yakın bir gelecekte mavi yakıt ithalatına olan bağımlılığını önemli ölçüde azaltacak ve hatta ihraç etmeye başlayabilir.

TÜRKİYE'NİN BAŞARISINI HAZMEDEMEDİ 

Türkiye'nin doğal keşfini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğal gaz planlarını iddialı bulan DW, Türkiye'yi hazmedemediğini haberde şu sözleriyle ifade etti: 

Ancak gaz sektöründeki uluslararası uzmanlar, Erdoğan'ın planlarını fazla iddialı buluyor ve tahminlerin yalnızca ön hazırlık olduğunu vurguluyor. Sakarya yatağının bağımsız ekspertiz değerlendirmesi henüz yapılmadı. Bu arada, mavi yakıtın derin denizden çıkarılması çok pahalı olabilir ve bunun sonucunda keşfedilen rezervler değerlerini kaybedebilir.

Editör: TE Bilisim