Marmara Denizi'nde uzun süredir etkili olan müsilaj sorunu için çözüm aranıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum müsilaj sorunu ve bugün açılan millet bahçeleriyle ilgili açıklama yaptı.

ATIK SU ARITMA TESİSLERİNİN SAYISINDA ARTIŞ 

Marmara Denizi'nde müsilaj sorunuyla ilgili soruları yanıtlayan Bakan Kurum, şu bilgileri verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız göreve başladığında ülkemizdeki atık su arıtma tesisi 145 taneydi ve nüfusumuzun sadece yüzde 35'ine hizmet veriyordu. Bugün baktığınızda atık su arıtma tesis sayımız 1170. Nüfusumuzun yüzde 90'ına hizmet verir hale geldik.

Müsilaj konusunda da Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çok önemli bir çalıştay başlattık bütün Marmara belediyelerinin içinde olduğu, bilim adamlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin, akademisyenlerimizin içinde olduğu bir çalışma yürütüyoruz. Dün 650 kişi konferansımıza katıldı. Herkesin görüşünü aldık, fikirlerini aldık. Yarın Marmara Belediyeler Birliğiyle yapacağımız toplantı çerçevesinde alacağımız eylem planlarını milletimizle paylaşacağız. Amacımız Marmara'mızı, Boğaz'ımızı en güzel haliyle gelecek nesillere bırakmaktır."

EN ÖNEMLİ SEBEBİ KİRLİLİK

Müsilaj oluşumunun en önemli sebebinin kirlilik olduğunu da vurgulayan Bakan Kurum, "Aynı birlik ve beraberliği nasıl depremde, selde, heyelanda gösterdiysek bu konuda da göstereceğimiz, Bakanlık olarak da sürecin takipçisi, destekçisi olacağımız bir projeyi hep birlikte yapacağız. Teknelerimiz şu anda Marmara'da numuneler alıyor. Arkadaşlarımız bölgedeki atık su arıtma tesislerimizden numuneler aldı. Bu çerçevede kirliliğinin sebeplerinin araştırıldığı ve buna ilişkin hem kısa vadede hem de uzun vadede yapılması gereken çok kapsamlı eylem planını inşallah yarın milletimizle paylaşacağız" dedi.

Editör: TE Bilisim