Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, Biden yönetiminin Türkiye politikasının nasıl olması gerektiğine dair bir analiz yayımladı. Yazıda, Türkiye’nin hem Amerikanın en önemli müttefiklerinden biri olduğu hem de ABD’ye en çok zorluk çıkartan ülke olduğu belirtildi. “Türkiye dedelerinizin Türkiye’si değil” ifadesine yer verilerek Biden yönetiminin Türkiye’ye karşı yeni bir düşünme biçimi geliştirmesi önerildi.

Biden yönetiminin Türkiye’ye karşı nasıl bir politika izlemesi gerektiği üzerinde durulan yazıda, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye ABD'ye en çok zorluk çıkartan müttefik"

Türkiye, Amerika'nın en önemli müttefiklerinden biridir, ancak ABD'ye diğer NATO üyelerinden daha fazla zorluk çıkarmaktadır. Başkan Biden, bu ayın sonlarında Erdoğan ile ikili görüşmeye hazırlanırken, bu önemli ilişki hakkında yeni bir düşünme biçimi geliştirmesi gerekiyor.

"Türkler ABD'nin darbe girişimini desteklediğine inanıyor"

Türkiye cumhurbaşkanına yakın bazı milliyetçiler ve İslamcılar, ABD'nin 2016'da Erdoğan hükümetini sarsan ve 251 Türk'ün ölümüne neden olan darbe girişimini desteklemiş olabileceğine veya en azından sempati duyabileceğine inanıyor.

"ABD Türkiye'ye karşı yeni vizyon geliştiremedi"

Türkiye ve çevresi, ABD-Türkiye ilişkilerini hem daha önemli hem de daha karmaşık hale getirecek şekilde değişti, ancak Washington henüz yeni bir ortaklığın nasıl çalışabileceğine dair bir vizyon geliştirmedi.

" Ankara'nın dış politikası daha bağımsız"

Ankara'nın dış politikası daha bağımsız ve daha az öngörülebilir olmaya devam edecek. Washington, Türkiye'nin Hollanda, Norveç veya İspanya gibi davranmasını beklerse, ilişki her iki tarafı da hayal kırıklığına uğratır.

KAYNAK: YEN ŞAFAK

Editör: TE Bilisim