Yunus Emre Altuntaş / Analiz - Yeryüzünde ilk üniversite dengi okulu yani “Akademia”yı kuran Platon’un, öğrencilerine öncelikle ahlak ve erdem konularını öğrettiği söylenir. Platon baş kitabı “ Devlet”te hem birey olarak hem de toplum olarak mutluluğa ulaşmanın yolunun ahlak ve erdemden geçtiğini ayrıntılı şekilde anlatır. İyi ve güzel olan O’na göre denge haline ulaşmış ruh ve toplum yapısıdır.

Böylece bu en yüksek iyiyi, iyi ideası olarak Tanrı ile de özdeşleştirir ki onun ontolojik temellendirmesi aynı zamanda bir teolojik temellendirme kimliği de kazanmış olur. Platon bu öğretisini büyük oranda hocası Sokrates’ten almıştır. Yukarıdaki açıklamayı yaptım çünkü günümüzde “ahlak” deyince bir kısım insanların dudak büktüğünün farkındayız.

Ahlakı bir denge hali olarak vazeden yüce dinimiz de sürekli “salih amel”, “güzel ahlak”, “sırat-ı mustakim” kavramlarını vurgular. Şu halde eğitimin önceliği ahlaklı, dürüst, saygılı, paylaşıma açık, özgüveni yüksek, kendisiyle barışık bireyler yetiştirmektir. Bu sağlanmadan binanın temeli çürük kalacaktır ve üzerine ne bina edilirse edilsin ileride yıkılma tehlikesiyle karşılaşacaktır.

İLKOKUL EĞİTİMİ ÇOCUĞUN GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ

Bu bakımdan çocuğu ilkokula başlayacak olan veliler için tavsiyemiz iyi bir okuldan ziyade iyi bir öğretmen aramalarıdır. İyi öğretmenden kastımız mesleğini seven, milletin değerleriyle barışık, şefkatli, sevecen, samimi, güler yüzlü, teknolojiyi kullanabilen, inançlı ve birikimli öğretmenlerdir. Unutmayalım ki ilkokul eğitimi çocuğun gelişiminde en önemli dönemdir.

Bu yaşlarda çocuk, öğretmenini bir örnek olarak alır ve onu taklit eder. Çocuğun tüm hayatı bu dönemdeki kazanımları üzerine bina edilir. Bu sebeple nasıl bir öğretmenden eğitim alacağı aynı zamanda çocuğun ahlakını, karakterini ve başarısını belirleyecektir.

DİN VE AHLAK EĞİTİMİ

İlkokulu bitiren bir çocuk için üç ayrı alternatif bulunuyor. Normal ortaokul, İHO(İmam Hatip Ortaokulu) ve özel okul. Normal ortaokullarda 29 saati zorunlu 6 saati seçmeli haftalık 35 saat ders verilir. İHO’larda ise 35 saati zorunlu 1 saati seçmeli haftalık 36 saat ders verilir.

Her iki okulda Türkçe, Fen, Matematik, Sosyal, İngilizce ders saatleri aynıdır. Farklı olan şey normal ortaokullarda haftada 2 saat olan Din Kültürü dersine ek olarak İHO’larda Kur’an-ı Kerim, Hz.Muhammed’in (sav) Hayatı, Arapça, Temel Dini Bilgiler derslerinin bulunmasıdır.

Yani normal ortaokulda 2 saat verilen ahlak ve değerler eğitimi İHO’larda 10 saati bulmaktadır. Bu sebeple İHO’lardan mezun olan öğrenciler hem daha donanımlı hem de temel ahlaki değerleri çok yönlü öğrenmiş şekilde mezun olmaktadır.

Kaldı ki sınavla öğrenci alan proje İHO’larda Matematik ve Fen derslerinde normal ortaokullardan 2 saat fazla eğitim alma imkânına da sahip olmaktadır. Küçük yaşta din ve ahlak ile ilgili temel bilgileri öğrenen çocuklar ileri yaşlarda ruh sağlığı ve özgüven bakımından akranlarından bir adım önde hayata hazırlanmaktadır.

Her şey iyi bir üniversite için
Ortaokulu bitiren çocuklar ise merkezi sınav(LGS) sonuçlarına göre farklı pek çok okula gidebilmektedir. Anadolu Liseleri, Fen Liseleri ve Anadolu İmam Hatip Liseleri sınavla öğrenci alan en gözde okullardır. Sınavda %10’luk dilime girmiş her öğrenci bu sınavlı okullardan birini tercih edebilir. Sınavda düşük puan alan öğrenciler ise sınavsız liselere doğrudan kayıt yaptırabilmektedir. Burada da Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin (AİHL) ders programında yer alan edebiyat, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya gibi dersler fen ve Anadolu Liseleri ile aynı sayıdadır. AİHL’lerde farklı olan şey normal liselerde haftalık 2 saat olan din derslerinin 10 saat olmasıdır. AİHL’den mezun olan bir öğrenci diğer liselerden farklı şekilde 2 yabancı dil, Kur’an-ı Kerim, İslam tarihi, hadis, kelam, Osmanlıca ve hitabet öğrenmiş şekilde mezun olur. Proje AİHL’lerde matematik, fizik gibi dersler diğer tüm liselerden 2 saat fazla olabilmektedir. Kısacası hem İHO’ların hem de AİHL’lerin diğer okullardan eksiği yok, fazlası vardır. Bu fazlalık ise çocukların beyninin gelişmesini, çok yönlü birikim sağlamasını ve iyi bir üniversiteye gitmesini sağlamaktadır. Şu halde kendimize soralım; Platon bugün hayatta olsaydı sizce çocuğunu nereye yazdırırdı? Cevap hem matematiksel olarak hem de ahlaki olarak çok açıktır. Bundan sonrası değerli velilerin bileceği iştir. Bizden söylemesi...
Editör: TE Bilisim