Kars Anlaşması nedir, maddeleri nelerdir? İşte Kars Anlaşması detayları ile ilgili merak edilen detayları sizler için araştırdık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret ettiği Şuşa kentinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile birlikte “ Şuşa Beyannamesi”ni imzalandı. 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşması'na atıfta bulunan beyanname sonrasında arama motorlarında Kars Anlaşması nedir, maddeleri nelerdir? Sorusu sıkça araştırılmaya başlandı. İşte Kars Anlaşması detayları!

KARS ANLAŞMASI NEDİR, MADDELERİ NELERDİR?

Kars Anlaşması, Sakarya Meydan Muharebesi'nin ardından Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) arasında imzalanan bir belge. Barış anlaşmasına, Kars Konferansı'nda görüşüldükten sonra 13 Ekim 1921'de imzalar atıldı.

Kars Anlaşması giriş, 20 madde ve eklerden oluşuyor, temelleri Moskova Anlaşması’na dayanıyor. Anlaşmayla Türkiye'nin doğu sınırı çizilirken, TBMM’yi Doğu Cephesi'nde en çok uğraştıran Ermeni sorunu ortadan kaldırıldı.

Anlaşma kapsamında Azerbaycan Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Nahçıvan bölgesi özerklik kazandı.

Kars Anlaşması, Azerbaycan ile yapılan en önemli anlaşmalardan biri olarak görülüyor. Anlaşma ile Ermenilerin çıkarabileceği sorunlar ve karşı önlem alındı ve Ermenilere karşı sınırların korunması amaçlandı.

Ermenistan dışında diğer ülkeler anlaşmada değişiklik yapmadı ve maddeleri birebir uygulandı. Erivan ise anlaşmayı tanımadı.

Editör: TE Bilisim