İbrahim Seçkin talaş / Özel Haber - Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu (BMYK), bağımlılıkla mücadele kapsamında ‘zehir’ başta olmak üzere tüm zararlı alışkanlıkların giderilmesi adına faaliyetler yürütüyor. BMYK, ilgili bakanlıklarla ortak iş birliği protokolü düzenliyor. Kurul, oluşturduğu koruyucu ve önleyici çalışmalarla bağımlılıkla mücadele sürecinde aktif rol oyuyor.

MÜCADELENİN BAŞI EĞİTİM

Bu kapsamda Aile Eğitim Programı (AEP) “Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma Modülü” ve Yeşilay işbirliğinde “ Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitimleri” çerçevesinde bugüne kadar toplam 862 bin kişiye madde bağımlılığı ile mücadele konusunda farkındalık eğitimi verildi. Bu alanda her yıl 100 bin kişiye eğitim verilmesi hedefleniyor.

MOBİL EKİPLER SAHADA

81 ildeki 360 Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) aracılığıyla, madde bağımlılığı konusunda aile fertlerinin sosyal hizmet ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor. Mobil ekipler aracılığıyla çocuklara yönelik koruyucu çalışmalar yürütülürken, aileler bilgilendiriliyor. Diğer yandan korunmaya muhtaç çocuklara yönelik olarak Çocuk Destek Merkezleri’nin bir kısmı geliştirilerek çocuklara ilişkin psikososyal destek süreçleri güçlendirildi.

MEDYANIN OLUMSUZ ETKİSİYLE MÜCADELE

Davranışsal bağımlılıkla mücadele çalışmaları kapsamında AEP medya eğitimleri ile aile üyelerinin medya imkânlarından azami düzeyde yararlanabilmesi ve medyadan gelebilecek zararları en aza indirebilme bilgi ve becerisinin kazandırılabilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla oluşturulan eğitimlere bugüne kadar toplam 170 bin kişi katıldı.

174 bin çocuğa ulaşıldı
Çocukların dijital ve sosyal medya ortamlarındaki kontrolsüz kullanımdan korunması akranlarıyla sosyalleşmesinin sağlanması amacıyla “Ekranla Değil Akranla Büyüsün Çocuklar” kampanyası başlatıldı. Kampanya kapsamında bugüne kadar 174 bin çocuğa ulaşıldı. Ayrıca çocukların dijital risklerden korunması konusunda ebeveyn rehberleri de hazırlandı.
Editör: TE Bilisim