İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber - Nisan 2020’de yapımına başlanan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES), Eylül 2020’de üretim lisansı alarak, 4 MW ile faaliyete geçti. Karapınar GES, 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde, 20 milyon m2 alan üzerinde kuruldu. GES Sahası’na 3,5 milyon panelin yerleştirileceği dev proje, tamamlandığında 1.000 MW güce sahip olacak. Yaklaşık 1 milyar dolar yatırım maliyeti bulunan Karapınar GES, Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından geliştirilen YEKA projeleri kapsamında hayata geçen güneş enerjisi santrallerinde ihale şartnamesinde panellerde yüzde 70 yerlilik şartı isteniyor.

PROJENİN YÜZDE 30’U TAMAM

Birkaç sene öncesine kadar güneş enerjisi kurulu gücü 40 MW iken, Konya’nın Karapınar ilçesinde yapımına başlanan projeyle Türkiye, yerli ve yenilenebilir enerji açısından tarihi bir atılım gerçekleştirdi. Şu anda 700 bin adet güneş enerjisi paneli GES Sahası’nda yerini aldı. Kurulumu tamamlanan santraller, projenin yüzde 30’una tekabül ediyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarını birer birer hayata geçirmesiyle, fosil yakıt da kullanımı azalacak. Karapınar GES tamamlandığında Türkiye’de her yıl 1,5 milyon ton fosil yakıt kullanımı engellenecek.

DÜNYADA İLK 5’E GİRECEK

2022 yıl sonunda tamamlanacak Karapınar GES, bu alanda Avrupa’nın da en büyüğü olacakken dünyanın ise en büyük 5 güneş enerjisi santralinden biri olacak. Bu alanda Türkiye’nin adını öne çıkaracak yüz akı projelerden biri olarak dikkati çekiyor. Santral şu anda 270 MW enerji üretiyor. Yenilenebilir enerjide toplam kurulu gücün yüzde 52’sine ulaşıldı. Böylece son birkaç yıldır elektrik üretim tesislerine ilave edilen kapasitenin yüzde 90’ını hidrolik, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri oluşturuyor. Türkiye temiz enerji kaynaklarını enerji dönüştüren ekipmanı da yerlileştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda sahada kullanılan ekipmanın yerlileştirilmesi yüzde 80’e ulaştı.

‘Yüzde 100 çevreci yatırım’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, temiz kaynakların milli enerji hamlesine katkısı açısından önemli yer tutan Karapınar GES projesine ilişkin, ‘Yüzde yüz çevreci bir yatırım’ demişti. Dönmez, Karapınar GES projesinin 2022 sonunda tam anlamıyla faaliyete geçeceğini belirtti.

ANKARA'DA ÜRETİLİYOR

Ağustos 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla Ankara’da açılan ve 400 milyon dolara mal olan dünyanın ilk tam entegre hücre ve güneş paneli fabrikası, Karapınar GES Sahası’na kurulan panellerin tedarikçisi olarak projede yer alıyor. Fabrika güneş paneli üretiminin AR-GE dahil tüm aşamalarını entegre şekilde tek çatıda topladı.

Editör: TE Bilisim