Marmara bölgesinde gerçekleşen 3,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında arama motorlarında sıkça Büyük İstanbul depremi ne zaman? Soruları araştırılmaya başlandı. Korkutan deprem sonrasında uzmanların konuyla ilgili büyük İstanbul depremle ilgili bağlantısını açıklarken Marmara bölgesinde yaşayan milyonlarca vatandaş detayları merak etmeye başladı. Peki, Büyük İstanbul depremi ne zaman? İşte Uzmanlardan büyük İstanbul depremi yorumu!...

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN?

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD, saat 15.08'de gerçekleşen sarsıntının büyüklüğünün 3,9 olduğunu duyurdu. 7 kilometre derinlikteki depremin merkez üssü İstanbul Kartal olarak açıklandı. Depremin ardından uzmanlardan açıklamalar geldi.

UZMANLARDAN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ YORUMU!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaptığı açıklamada "17 Ağustos depreminden sonra kuzeye doğru giden hatlarda depremler oldu. Kartal, Tuzla gibi. Yalova-Çınarcık fayını otoyol gibi görürsek bu da kuzeye giden kollarda olan depremlerden biri. Büyük İstanbul depremi Adalar'ın güneyinden geçen fay, onunla ilgisi yok. İkincil kollarda olan depremler. Şehir içinden geçtiği için şiddetinin yüksek hissettik" dedi.

AHMET ERCAN: BÜYÜK DEPREMİN BEKLENDİĞİ KIRIKTA OLMADI

Prof. Dr. Ahmet Ercan ise, "Depremin sığ olacağını düşündüm, öyle de oldu. Depremin etkisi çok büyük değildir. İlk bilgiler geldiği zaman bunun bir depremcik olduğu anlaşıldı. Biz 4'ten büyüklere deprem deriz. Bunlardan Marmara'da here yıl biner tane oluyor. Deprem Kuzey Anadolu Kırığı üzerinde olmadı. Bu bir bakıma iyi bir olay. Bizim İstanbul depremi beklediğimiz yer Kuzey Anadolu Kırığı üzerinde. Kartal, yani oralardaki bir yerel ya da ikinci kırığın üzerindeki gerginlik boşalmasından başka bir şey değil. Ben Marmara'da daha çok zamanımız olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"YENİ AKTİF FAYLAR DA ORTAYA ÇIKABİLİR"

Deprem Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Güngör, "İstanbul'da herhangi bir noktasında depremin olabileceğini bilmeliyiz. Türkiye'de 550'nin üzerinde aktif fay var. Bu tür depremlerde yeni aktif faylar da ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de bu." dedi.

"Öncü bir deprem mi?" sorusuna yanıt veren Güngör, "Öncü bir deprem demek bilimsel olarak şarlatanlıktır. Bu bunun öncü olduğunu göstermez. Ben buradayım doğa hareket halinde. İstanbul'u depremden nasıl kurtartacağımızı düşünmemiz gerekiyor." dedi.

ÖZENER: BİLDİĞİMİZ FAYDA OLDU DEPREM

Işık, Özener'in "4.2 büyüklüğünde Kartal civarındaki Marmara'da bildiğimiz fayda oldu deprem. Öncü mü değil mi şu an söyleyemeyiz. Ancak ilerleyen saatlerde daha büyük depremler olursa bu yönde bir değerlendirme yapılabilir" dediğini aktardı.

Editör: TE Bilisim