Burak Battal / Özel Haber - Görev süresi içerisinde Türkiye aleyhtarı sözleri ve Kıbrıs görüşmelerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) zor duruma sokacak çıkışlarıyla gündeme gelen KKTC eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’ye yönelik ‘düşmanca’ tavrını sürdürüyor. Akıncı son olarak, Türkiye’nin KKTC seçimlerine müdahale ettiğini iddia etti. KKTC’den masa başında Rumlar’a toprak vermeyi teklif eden ve Kıbrıs Türklerinin büyük kısmının nezdinde de herhangi bir karşılığı kalmayan Akıncı, Türkiye’deki marjinal sitelere verdiği röportajlarla gündemde kalmaya çabalıyor.

“RUMLAR’A TOPRAK VERMEMİZ LAZIM”

Açıklamalarıyla sürekli Rumlar’a yeşil ışık yakan Mustafa Akıncı, 2020’de yaptığı bir açıklamada, Kıbrıs'ta çözüm için KKTC topraklarının bir kısmının Rumlar’a verilmesi gerektiğini söyledi. Akıncı, binlerce kahraman askerin şehit olduğu mücadele sonucu alınan toprakları Rumlara peşkeş çekmeyi şu ifadelerle teklif ediyordu: “Kıbrıs’ta çözüm istiyorsak bizim Rumlar’dan aldığımız topraklardan, hepsi de değil bir miktarını, iade etmemiz lazım.”

RUMLAR GELDİ BAYRAĞI KALDIRDI

Mustafa Akıncı, 2019 yılı ocak ayında Cumhurbaşkanlığı görevindeyken Rumlar’dan oluşan bir heyeti makam odasında ağırladı. Akıncı, görüşme öncesi KKTC bayrağını makam odasından kaldırttı. Bu skandala yönelik savunması ise daha büyük tepki topladı.Akıncı “Bayrak üstünden ucuz siyaset alışkanlığı hâlâ bitmedi. Neymiş, Rum Derneği ziyaretimize geldiği için bayraklar salondan çıkarılmış... Birkaç gün önce Spehar geldiğinde de yoktu.” ifadelerini kullandı.

Rum heyeti ile yaptığı görüşmede makam odasındaki Türkiye ve KKTC bayraklarını kaldırmıştı;

“TÜRKİYE YERİNEYUNANİSTAN” TEKLİFİ

KKTC Eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugüne kadar KKTC’nin uluslararası alanda adeta hamiliğini yapan Türkiye’nin garantörlüğünü istemediğini açıkça dile getirdi. Basına yansıyan açıklamalarında Akıncı, adada Türk askeri yerine İngiltere ve Yunanistan’ın da dahil olduğu ortak bir gücün Kıbrıs’ta konuşlanmasını teklif etti. Akıncı’nın skandal teklifi Kıbrıs Türklerinin büyük çoğunluğunu rahatsız ederken, Güney Kıbrıs ise Türkiye dışında üçüncü ülkelerden oluşacak bir teklife sıcak baktı.

“Türkiye’ye bağlanma ihtimali korkunç”
2020 yılı Şubat ayında The Guardian'a konuşan Mustafa Akıncı, ada için "acil federal çözüm" çağrısı yaptı. Türkiye’ye bağlanma ihtimalini korkunç olarak niteleyen Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye-Kuzey Kıbrıs ilişkisini anavatan-yavruvatan diye tanımlamasına karşı çıktığını tekrarladı. Akıncı, hükümetin faturalarını bile ödeyen Türkiye'ye ekonomik bağımlılığı azaltmak için daha fazla şey yapmaları gerektiğini ve bunu başarabilmek için de Rumlar’ın desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Ayrıca, Mustafa Akıncı’nın müzakere heyetinde Rumlar’ın maaş verdiği isimlerin olduğu da iddia edilmişti.

***

Akıncı’nın BM’ye verdiği harita kayıp

Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığının önemli olduğunu, garantör devlet statüsünün devamını savunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a yönelik “Cenevre görüşmelerinde Ankara’nın papağanı olacak” diyen Mustafa Akıncı'ya Cumhurbaşkanı Tatar’dan sert cevap gelmişti. 2016 yılında eski Cumhurbaşkanı Akıncı döneminde Crans Montana’da Birleşmiş Milletlere (BM) verilen harita ve tutanakların hala bulanamadığını açıklayan Tatar, “Sayın Akıncı bana yönelik, Cenevre’de Ankara’nın papağanı olacağımı söylemiş. Ben de ona ‘haritayı verirken sen kimin papağanıydın?’ diye sordum. Biz bu haritayı bulamadık. Akşam tekrar bakmışlar, o meşhur haritayı bulamamışlar. Berlin zirvesiyle ilgili tutanaklar da bulunamadı” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye’ye YPG eleştirisi
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yine 2019 yılında, Türkiye’nin terör örgütü YPG’ye yönelik operasyonunu eleştirdi. Bununla da yetinmeyerek eleştirisini 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar taşıyan Akıncı, “Suriye toprakları artık savaşa doydu. Diyalogdan yanayım. 1974’te, biz adına ‘Barış Harekâtı’ desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi ‘Barış Pınarı’ desek de akan su değil kandır. Bu nedenle bir an önce diyalog ve diplomasinin devreye girmesi en büyük dileğimdir” dedi.
Editör: TE Bilisim