Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerli aşının üçüncü fazının ilk doz uygulamasına video konferans yöntemiyle katıldı. Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşının ismi ile ilgili görüşünü sorması sonrası yerli aşının adını “Gönlümden geçen TURKOVAC. Bu isim uygundur” dedi.

Yerli aşıda tarihi gün yaşandı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile ilk gönüllüye Faz-3 uygulaması yapıldı. Törene Erciyes Üniversitesi klinik yetkililerinin yanı sıra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı bağlantı ile katıldığı programda yerli aşının önemine dikkat çekti, “Ülkemizi salgın cenderesinden bir an önce kurtarmak için kendi aşımız kritik öneme sahiptir. Kendi aşımıza sahip olma konusunda son dönemece girmiş bulunuyoruz. Aşımızın seri üretimi ve yaygın kullanımına geçilmesini temenni ediyorum” dedi. Faz-3 uygulaması yapılmadan hemen önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın aşı için bir isim önerisi olup olmadığını sordu. Başkan Erdoğan, Türkçe’nin önemine ve kolay telaffuza vurgu yaparak fikrini beyan etti ve böylece aşının adı “TURKOVAC” oldu.

“İNSANLIĞIN AŞISI OLACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Ekonomi Forumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, dünyadaki aşı adaletsizliği ile ilgili, “85 yoksul ülkenin aşıya erişim imkanı bulunmuyor. Aşı ve ilaç adil şekilde tüm ülkelerin kullanımına açılmalı” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin yerli aşısının tüm insanlığın aşısı olacağını belirterek “Yılsonuna doğru kullanıma hazır hale getirmeyi planladığımız milli aşı çalışmalarımızı da bu hassasiyetle yürütüyoruz. Türkiye’nin geliştirdiği kovid-19 aşısının milletimizle birlikte tüm insanlığın da aşısı olacağının müjdesini buradan paylaşmak istiyorum” diye konuştu.

200 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

OECD’nin açıkladığı son rakamlara dikkati çeken Erdoğan “ Türk ekonomisi için 2021 yılında yüzde 5,7 ve 2022 yılında yılında yüzde 3,4 büyüme. Bu, OECD ülkeleri arasında gösterilen en güçlü toparlanmalardan biridir. İnşallah bu tahminlerin de ötesine geçeceğimize inanıyorum. Bu yıl, toplam ihracatta 200 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza atmayı düşünüyoruz” mesajını verdi.

Editör: TE Bilisim