Sümeyye Aksu / Özel Haber

Kovid-19’un büyük darbe vurduğu küresel turizm piyasasında en fazla zarar gören aktörlerden biri de Türk turizm sektörü oldu. Dünyanın önde gelen turizm hedeflerinden biri olan Türkiye, son yıllarda dünya ölçeğinde adını daha yukarılara taşımaya başlamışken, virüs salgını sektör için ciddi bir tehdide dönüştü Ancak aşılamaların hız kazanmasıyla birlikte ülkelerin yeniden normalleşme sürecine girmesi turizm sektöründe hareketliliğe neden oldu. Türkiye’de turizm sektörü yeniden canlanmaya başladı.

İLAVE KAPASİTE ARTIŞI

Rusya pazarından ilk turist kafileleri uçuş kısıtlamasının sona ermesiyle Türkiye’ye gelmeye başlarken, uçakların tam kapasite dolu olduğunu belirten turizm sektörü
temsilcileri ilave kapasite arayışının gündemde olduğunu ifade ediyor. Sektör temsilcileri 1 Temmuz’dan itibaren gelmesi beklenen Alman ziyaretçilerin ardından Türkiye’nin en büyük pazarlarından İngiltere pazarının da temmuz ortasında açılmasını öngörürken, sektördeki söz konusu beklentilerle geçen yıl yüzde 50 seviyelerinde olan açık otellerin oranının yüzde 90’larda seyrettiği belirtiliyor. Uçuşların 15 Nisan’dan bu yana yapılamaması nedeniyle Türk turizm sektörünün yanı sıra Rus turizm sektörü de zarar gördü. Rus turizm şirketlerinin ertelenen uçuşlar nedeniyle vatandaşlara yönelik borcunun 50 milyar ruble (yaklaşık 680 milyon dolar) olduğu tahmin ediliyor.

İLK KAFİLE ANTALYA’DA 

Rusya’nın 2 ay sonra kaldırdığı uçuş kısıtlaması sonrası ilk turist kafilesi, Antalya Havalimanı’na geldi. Koronavirüs salgınına karşı Türkiye’de alınan önlemlerle düşen vaka sayılarının ardından Rus hükümeti, tedbirleri yerinde incelemek için geçen hafta Antalya’ya heyet gönderdi. Rus heyet, hazırladıkları olumlu raporu Rusya hükümetine 18 Haziran Cuma günü sundu. Böylelikle Türkiye’ye yönelik 15 Nisan’da başlatılan uçuş kısıtlaması, 22 Haziran itibarıyla sona erdi. Son dönemde yaşanan gelişmelerden çok memnun olduklarını belirten SunExpress CEO’su MaxKownatzki Antalya başta olmak üzere artan taleple birlikte ekstra uçuşları devreye aldıklarını söyledi.

KDV indirim desteği uzadı 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından verdiği müjde sektörün yüzünü güldürdü. Erdoğan, Turizm sektörüne yönelik katma değer vergisi indirimi desteğinde sürenin 31 Temmuz’a kadar uzatılmasına karar verildiğini duyurdu. Buna göre, konaklama tesislerindeki geceleme hizmetlerine yönelik KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e indiren desteğin süresi 30 Haziran’dan 31 Temmuz’a kadar uzatıldı.

Salgında 17 milyon turist geldi

Türkiye’ye 2020’de gelen yurt dışı ziyaretçi sayısı, 2019’a göre yüzde 69,14 düşüşle 15 milyon 971 bin 201 oldu. Bu ziyaretçilerin 12,7 milyonu yabancı, 3,2 milyonu ise “yurt dışı ikametli vatandaş” ziyaretçilerden oluştu. Sınır istatistiklerine göre, bu yılın Ocak-Şubat döneminde, Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70,24 azalış göstererek, bir milyon 47 bin 763 oldu. Böylece, 2020 ve 2021’in ilk 2 ayında, yani 14 ayda Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı toplam 17 milyon 18 bin 964 olarak tespit edildi. Turizme sağlanan desteklerle hedef pandemi sonrası 52 milyon turist ağırlamak.

En çok turist gönderen ülke Rusya

Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke, 2 milyon 128 bin 758 kişi ile Rusya oldu. Rusya’yı 1 milyon 242 bin 961 kişi ile Bulgaristan, 1 milyon 118 bin 932 kişi ile Almanya takip etti. Almanya’yı sırasıyla Ukrayna, İngiltere, Gürcistan, Irak, İran, Fransa ve Hollanda izledi. Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin ülkeye giriş yaptıkları iller sıralamasında ise İstanbul, Antalya, Edirne, Muğla ve Artvin oldu.

Editör: TE Bilisim