Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Antalya’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu " Suriye'de siyasi bir süreç için, sahada sükûnetin devamı için Rusya'yla birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

"MONTRÖ VE KANAL İSTANBUL'UN BİR BİRİNE ETKİSİ YOK"

Bakan Çavuşoğlu ticaret hacminin artırılması konusunda her iki ülkenin de hemfikir olduğunu belirtti. Çavuşoğlu "İki ülke arasındaki ilişkilerde bir sorun görmüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu Montrö ve Kanal İstanbul ile ilgili gelen bir soruya "Şu anda Boğaz'dan geçen trafiğe baktığınız zaman risk oluşturuyor. İlerleyen yıllarda yılda 80 binlik gemi geçişine ulaşacak. Somut adımlar atmaya başladık. Bugün projeyi hayata geçirmek için kurumlarımız çalışıyor. Uluslararası şirketlerden de ilgi var. Yeni açılacak Kanal İstanbul'un Montrö anlaşmasına etkisi ne de Kanal İstanbul'un Montrö'ye etkisi yok. Montrö anlaşmasının nasıl revize edileceği de anlaşmanın içinde var. Montrö'de herhangi bir değişiklik olmayacak." diye cevap verdi.

"BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ"

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

Sputnik V aşısının 400 bin dozu geldi. Aşının ortak üretimi için kurumlarımız çalışıyor. Aşı sertifikasyonu, güvenli turizm bakımından iş birliğini devam ettirme kararı aldık.

Suriye'yi ele aldık, aynı şekilde Libya'daki son durumu değerlendirdik. Afganistan'daki gelişmeleri de yine ele aldık. Karabağ yine bugün bölgesel konularımızdan bir tanesiydi. Suriye'de siyasi bir süreç için, sahada sükûnetin devamı için Rusya'yla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

"KANAL İSTANBUL YABANCI ASKERLERE ZEMİN HAZIRLAMAZ"

Lavrov'un konuşmasından öne çıkanlar:

Herhangi bir suretle İstanbul kanalının yapılması, yabancı ülkelerin askeri birliklerinin orada yer almasına zemin hazırlamayacaktır.

Azerbaycan'da ortak komuta merkezinin faaliyetlerini takdirle karşılıyoruz. Tarafların uzlaşmasını, hem Ermenilerin hem Azerbaycanlıların bu arazide yan yana iyi komşular olarak varlıklarını sürdürmesini istiyoruz.

"ANTALYA CAZİBE MERKEZİ"

Vatandaşlarımız Antalya'yı cazip bir destinasyon olarak görüyor. İleride de bu turizmin devamı için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Koronavirüs pandemisi kapsamında Sputnik V aşısının Türkiye’ye sevkiyatı ve aynı şekilde birlikte üretimini pandemiyle ortak mücadele için önemli addediyoruz.

Editör: TE Bilisim