Durim Abazi / Özel Haber

PEGASUS, belki de şimdiye kadar geliştirilmiş en güçlü “casusluk programı”nın adı. Telefonunuza bir kez geçtiğinde, siz fark etmeden onu 24 saat gözetleme cihazına dönüştürebilen bir program! Böylece Pegasus, gönderdiğiniz veya aldığınız mesajları, fotoğrafl arınızı kopyalayabilir, aramalarınızı kaydedebilir. Ayrıca telefonunuzun kamerasıyla sizi gizlice video çekebilir veya konuşmalarınızı kaydetmek için mikrofonu açabilir. Ancak hepsi bu kadar değil. Potansiyel olarak nerede olduğunuzu, nereye gittiğinizi ve kimlerle tanıştığınızı belirleyebilir.

IPHONE’A DA GİRDİLER

Bu casusluk sistemi, iOS veya Android işletim sistemlerini kullanan milyarlarca telefona bulaşma yeteneğine sahip. “Pegasus enfeksiyonunun”, başarılı olmak için telefon sahibinin herhangi bir etkileşimi gerektirmeyen “sıfır tıklama” olarak adlandırılan saldırılarla elde edildiği söyleniyor. 2019’da WhatsApp, NSO yazılımının bir güvenlik açığından yararlanarak 1.400’den fazla telefona kötü amaçlı yazılım göndermek için kullanıldığını keşfetti. Hedef alınan bir cihazda WhatsApp araması yaparak, arama cevaplamasa bile “Pegasus zararlı kodu” telefona yüklenebilir. NSO son dönemde Apple’ın iMessage yazılımındaki güvenlik açıklarından yararlanmaya başladı ve yüz milyonlarca iPhone’a erişim sağladı. Apple, bu tür saldırıları önlemek için yazılımını sürekli olarak güncellediğini söylüyor.

Sadece teröristlere yönelikmiş! 

Diğer yandan, büyük bir veri sızıntısına ilişkin bir soruşturmaya göre, dünyanın dört bir yanındaki insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve avukatlar, İsrail gözetim şirketi NSO Group tarafından satılan bilgisayar korsanlığı yazılımını kullanan otoriter hükümetler tarafından hedef alındı. Yaklaşık 17 medya kuruluşu, Pegasus aracılığıyla casusluğun yaygın ve ısrarlı bir şekilde kötüye kullanıldığını öne sürüyor. Fakat NSO bunun yalnızca suçlulara ve teröristlere karşı kullanılmasının amaçlandığı konusunda ısrar ediyor.

Editör: TE Bilisim