Türkiye'de yayın yapan Amerikan destekli medya kuruluşları, dernekler ve vakıflar ifşa oldu. ABD merkezli Chrest Foundation Vakfı, son 5 yılda Türkiye’de maddi destek sağladığı kurumların listesini yayınladı. Vakfın yayınladığı listede Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, Mezopotamya Vakfı, IKSV, Serbestiyet, Hafıza Merkezi, Sivil Sayfalar, Sabancı Üniversitesi, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Mekanda Adalet Derneği, Mor Çatı Kadın Derneği, Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) ile TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Yurttaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) yer aldı.

DOLARA BOĞULMUŞLAR

Raporun dikkat çeken tarafı ise Türkiye’de bağımsız ve tarafsız medya sloganları atan, Erdoğan karşıtlığında sınır tanımayan medya organlarının aldığı 10 binlerce dolar oldu. Rapora göre Vakıf, Ruşen Çakır’ın yönettiği Medyascope’a 2015-2020 yılları arasında tamı tamına 476 bin 720 dolar (4 milyon lira) fon desteği sağladı. Erdoğan karşıtlığında sınır tanımayan 140 Journos’a vakıf tarafından 60 bin dolar (515 bin lira) hibe edildi. Ahmet Davutoğlu’na yakın Karar ekibinin kurduğu Serbestiyet’in aldığı rakam ise 49 bin 995 dolar (429 bin lira).

KIZIL SOROS’A DA PARA VERMİŞLER

Hasan Cemal’in kurucu genel başkan olduğu P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu’da vakıf tarafından büyük hibe aldı. P24’ün aldığı hibenin miktarı 124 bin dolar (1 milyon lira). Chrest Foundation Vakfı, Kızıl Soros lakabıyla tanınana Gezi darbe girişiminin finansörü Osman Kavala’nın Anadolu Kültür Derneği’ne de devasa bir bütçe akıttı. Vakıf, 2005 ile 2020 yılları arasında Anadolu Kültür’e 858 bin 932 dolar destek sağladı.

İKİNCİ KEZ YAKALANDILAR

Geçtiğimiz yılın yemmuz ayında da ABD’nin ünlü düşünce kuruluşu Center for American Progress, tarafından yayınlanan “Türkiye’nin Değişen Medya Ortamı” raporunda ABD destekli medyaya geniş yer ayrılmıştı. Raporda, Gazete Duvar, Medyascope, T24 ve Bianet gibi medya platformlarının NED ve diğer ABD’li fon kuruluşları tarafından desteklendiği açık açık belirtilmişti.

Editör: TE Bilisim