Sümeyye Aksu / Özel HaberOrta kulak iltihapları, genel olarak hem erişkinlerde hem çocuklarda görülebilen, kulak zarının ve orta kulağın iltihaplarıdır. Özellikle çocuklarda çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi bu problemi tetikler. Bu dönemde çocuklarda orta kulak iltihaplarını çok sıklıkla görmeye başlarız. Odyolog Betül Beşikçi, çocuklarda orta kulak iltihabı (otitis media) ile ilgili tüm merak edilenleri Diriliş Postası’na anlattı.

GENETİK FAKTÖRLER ENFEKSİYON SIKLIĞINI ARTIYOR

Enfeksiyonlar dışında kulağa bağlı ya da kulak dışı sebeplerle de orta kulak iltihabı olunabileceğini belirten Ody. Betül Beşikçi, orta kulak enfeksiyonlarının işitme kaybı ile ilişkisinin yanı sıra doğumsal işitme kayıplarında ise akraba evliliklerinin olasılığı 2-3 kat artırdığını ifade etti. Çocuklarda işitme kaybının en sık görülen nedeni olarak bilinen orta kulak enfeksiyonlarının, tedavi edilmediğinde kalıcı işitme kayıplarına yol açabildiğine dikkati çeken Beşikçi, doğumsal sensörinöral tip işitme kayıpları ise genetik ve genetik olmayan nedenlerle ortaya çıkabildiğini kaydetti.

FARKLI SENDROMLAR EŞLİK EDİYOR

Beşikçi, genetik işitme kaybı olan vakaların yaklaşık yüzde 30’una birtakım sendromların eşlik ettiğini, genetik olmayan işitme kayıplarının ise doğumsal ya da sonradan meydana gelen nedenlere bağlı geliştiğini kaydederek, “Gebelik esnasında geçirilen herpes, kızamıkçık, gibi bazı enfeksiyonlar ve doğum sonrası geçirilen kabakulak, kızamık, menenjit gibi hastalıklar kalıcı işitme kaybına neden olabilmektedir. Travmalar ve gürültü gibi faktörler de sonradan gelişen işitme kayıpları nedenleri arasındadır” dedi.

AĞRI EN ÖNEMLİ BELİRTİ

“Orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur” diyen Beşikçi, “Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur. Gelişimi devam etmekte olan östaki borusunun yapısı nedeniyle çocuklarda daha sık gözlemlediğimiz bir rahatsızlıktır. Orta kulağın düzgün havalanamaması, sekresyonların orta kulağa gitme olasılığını artıran anatomik yapı, alerjik reaksiyonlar orta kulak iltihabı dediğimiz Otitis Media ile karşılaşmamıza sebep olur” diye konuştu. Orta kulak iltihabının belirtilerine de değinen Beşikçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kulak ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, kendini hasta hissetme, baş dönmesi, denge sorunları gözlemlenebilirken, orta kulakta biriken sıvının ses iletimine zarar vermesi sebebiyle iletim tipinde işitme kaybı görülebilir. Çocuklarda kronik hale gelen otitis media, uzun süreli işitsel girdi yokluğuna sebep olduğundan işitsel işlemleme gibi sorunlara yol açabildiği de bilinmektedir”

GEÇ TEDAVİ YOKSUNLUK SEBEBİ

“Işitme, kulak kepçemizden geçen sesin kulak zarı ve orta kulak aracılığı ile iç kulağa oradan da beynin ilgili birimlerine iletilmesiyle gerçekleşir. Bu yolların herhangi birinde meydana gelen aksaklık işitmeyi etkilemektedir” diyen Beşikçi, “Orta kulak iltihabı da bu ses iletim mekanizmasındaki önemli bir kısmın fiziksel iletimi yapmasına engel olacak şekilde orta kulakta sıvı birikmesi olduğundan akut vakalarda iletim tipi işitme kaybına yol açmaktadır. Dikkati çekmek istediğim asıl nokta şudur ki; çocukluk çağında sık rastladığımız orta kulak iltihabı geç teşhis konulan, uygun tedavi uygulanamayan ve tekrarlanan vakalarla birlikte çocuklarda işitsel girdiden uzun süreli yoksunluğa sebep olur. Hastalığın seyri ve derecesine göre değişiklik gösterse de oluşan işitme kaybı iletişim ile gelişimini devam ettiren çocuklarımız için işitsel girdi azlığına sebep olur” dedi.

“İŞİTME SAĞLIĞINI TAKİP ÖNEMLİDİR”

Okulda, kalabalık gürültülü ortamlarda anlaması iyice zorlaşan çocuğun iletişim becerilerinin gerileyeceğini işaret eden Beşikçi, “Bununla birlikte kronik olarak tekrarlayan orta kulak iltihabı vakaları, her hastalık süreci boyunca çocukta belirli dönem aralıklarında işitsel girdinin düzgün iletilememesi dolayısıyla uzun süreli bir hasara yol açabilir. Bu sorun işitsel işlemleme problemi olarak adlandırdığımız bir sorundur. Otitis media tedavisi uygulanmış, semptomlar geçmiş ve orta kulak eski fizyolojik yapısına kavuşmuş olsa bile işitsel işlemleme problemi gibi kalıcı problemler meydana gelebileceğinden; tedavi durumunda düşünmemiz gereken semptomların geçmesi ile birlikte işitme sağlığını takip ettirmek önemlidir. Bu süreç içerisinde özellikle sık tekrarlayan vakalarda KBB uzmanı ve Odyolog ile sürecin yönetilmesi gerekmektedir. Akut semptomları geçirmek ve işitme sağlığını takip ettirmek Orta kulak iltihabında unutulmaması gereken bir detaydır” diye konuştu.

***

Katkısız gıdalarla beslenilmeli

Orta kulak tedavisi için Kulak Burun Boğaz uzmanının uygun gördüğü şekilde, ilaç veya cerrahi uygulama gerçekleştirilmesi gerektiğini işaret eden Beşikçi, “Buradaki en önemli nokta enfeksiyon ve olası kalıntılarından kurtulmak orta kulağın normal fonksiyonunu kazanmasını en kısa sürede sağlamaktır. Kronikleşmiş vakalarda ek sebepler araştırılmalı, alerjik reaksiyonlarla alakalı uzman desteği alınmalı ve orta kulağı işitme sağlığı için olabildiğince normal sınırlarda tutmalıyız” ifadelerini kullandı.

Beşikçi, “Çocukların yanında sigara içilmemelidir. Yine çocuklar mümkün olduğu kadar doğal ve katkısız gıdalarla beslenmelidir. Her ne kadar tartışmalı gibi görünse de tıbbi açıdan hala çok büyük önemi olan grip aşıları ve pnömokok aşıları, çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda bu mevsimlerde yapılırsa, gripleri önlediği gibi orta kulak enfeksiyonlarını da önleyebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim