İran'ın Huzistan eyaletinde 15 Temmuz'dan bu yana devam eden su kesintileri protestolarında 9 kişinin öldürüldüğü ve gösterilere katılan 102 kişinin gözaltına alındığı iddia edilirken eyaletin bazı noktalarında elektrik ve internetin kesildiği bildirildi. İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı (HRANA), Huzistan eyaletinde su kesintilerine karşı düzenlenen gösterilere katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 102 kişinin isimlerini yayınladı.

İNTERNET DE KESİLDİ

Buna göre, 16 yaşlarındaki iki çocuk da gözaltına alınanlar arasında bulunuyor. HRANA ayrıca, gösterilerde bugüne dek en az 9 kişinin öldüğünü iddia etti. İranlı yetkililer ise 5 göstericinin ve bir polisin "provokatör grupların" açtığı ateş sonucunda öldüğünü savunuyor. Öte yandan ülke medyasına yansıyan haberlerde, gösterilerin 10 gündür devam ettiği Huzistan eyaletinin birçok noktasında mobil ve sabit internetin kesildiği bazı bölgelerde de elektrik kesintileri yaşandığı bildirildi.

“TEKNİK ARIZA” BAHANESİ

Küresel internet erişimini izleyen "Netblocks" ise Huzistan eyaletindeki protestoların ardından İran'da yaygın internet kesintilerinin meydana geldiğini duyurdu. İran'ın "Peyam-i Ma" gazetesi ise internet kesintilerine dair haberleri Huzistan Telekomünikasyon Şirketi Halkla İlişkiler Müdürlüğünden doğrulayarak "internet kesintilerinin teknik bir arızadan kaynaklandığını ve yetkililerin sorunu çözmek için çabaladığını" duyurdu.

CİHANGİRİ'YE TEPKİ

Bu arada Huzistan'daki Arap aşiretlerin liderleriyle bir araya gelmek için bölgeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Ahvaz'daki aşiret liderleri tarafından tepkiyle karşılandı. Ahvaz kentinde Devrim Muhafızları Ordusuna ait bir tesiste düzenlenen toplantıda Cihangiri ile bir araya gelen Arap liderler, "vaatlerden bıktıklarını ve hükümetin sorunu çözmek için harekete geçmesini beklediklerini" belirtti. Arap nüfusunun yoğun olduğu bölge Ahvaz ismiyle de anılıyor. İran’ın Huzistan ismini verdiği bölgedeki Arap kimliğini silmek istediği iddiaları gündemde.

Bölge halkı baskı altında

Ahvaz'ın yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile öne çıktığını belirten uzmanlar, Ahvaz’ın bağımsız bir ülke olması hlinde, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olacağı görüşünde.

Molla diktasının bölgeye yönelik oldukça baskıcı bir tutum sergilediğine dikkat çeken uzmanlar, İran’ın Huzistan’a yönelik etnik, dini, demografik” projeler uyguladığını, tüm zenginliklerine rağmen Ahvaz halkını ekonomik sıkıntılara maruz bıraktığını ve bölge halkını marjinalleştirerek “ terör” bahanesiyle etnik temizlik yaptığını vurguluyor. Avaz’da yeni doğan çocuklara Arapça isim konulmasının yasak olduğu, Şii mezhebiyle bağlantılı isimler konulması için de isim listelerinin yayınlandığı belirtiliyor. Tüm baskılara rağmen bölge halkı Fars geleneklerini reddediyor ve evleri okula çevirerek dil ve kültürün nesilden nesile aktarıyor.

Editör: TE Bilisim