İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 16 Temmuz 2021’deki “İktidarımızda Suriyeli misafirlerimizle iki yılda helalleşip ülkelerine geri göndereceğiz” ifadeleri sonrasında fondaş medya tarafından gündeme getirilen Suriyeli ve Afgan muhacirler üzerinden başlayan tartışma Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın yaptığı açıklamayla yeni bir boyut kazandı. Özcan, yaptığı açıklamayla yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Kentte yaşayan muhacirlerin su faturası ve katı atık vergisine 10 kat zam yapacaklarını açıklayan CHP’li Özcan’ın yaptığı açıklama hem parti içinde hem de Türkiye gündeminde yeni bir kriz gündeme geldi.

MUHACİRLER YAŞANANLARA TEPKİLİ

Özcan’ın açıklamasının ardından tepkiler çığ gibi büyürken, pek çok kişi Özcan’ı ‘yabancı düşmanlığı’ yapmakla suçladı. Göreve gelir gelmez Suriyeli muhacirlere yardımı kesen Özcan, “Yardımı kesiyorsun gitmiyorlar, ‘işyeri ruhsatı vermem’ diyorsun gitmiyorlar. Su fiyatlarına, katı atık vergileri başta olmak üzere bazı ücretlerde 10 kat zam yapacağız. Türk vatandaşıyla yabancı uyruklu vatandaş aynı suyu kullanmayacak” diyerek faşist uygulamanın ilk adımını atmıştı. Bolu Belediye Başkanı Özcan’ın açıklamalarına savaş, salgın ve ülkelerinde yaşanan ekonomik istikrarsızlık nedeniyle yerlerinden edilen muhacirler tepki gösterdi. Hiçbirinin kendi rızasıyla ülkesinden ayrılmak istemediği aşikâr olan muhacirler, Özcan’a tepkilerini dile getirdi. Iraklı Ahmet, “Beş senedir Bolu’dayım. Devletten beş kuruş yardım almadım. Alın terimizle çalışıyoruz. Savaştan kaçıp geldim. Türkiye’ye gelen her insanın özel bir nedeni var. Ben kan davasıyla geldim. Irak hükümetine mahallemizde oturan IŞİD teröristlerinin ismini verdim. Beni öldürmek istediler. Hayati tehlikem olmasa yarın ülkeme dönerim” dedi.

‘IRKÇILIK DEĞİLSE NEDİR?’ 

Afganistanlı Muhammed ise, 2 senedir Bolu’da yaşadığını belirterek, kimsenin kendi keyfi için ülkesini terk etmeyeceğini söyledi. Muhammed, “ Afganistan’da dayanabildiğim kadar dayandım. Bolu’da da tek kalıyorum. Tanju Özcan’ın yaptığı ırkçılık değilse nedir? Madem sevmiyor, istemiyor bizi neden bir sene boyunca sigortasız hizmetçi olarak çalıştırdı. Yardımı kestiler çocuklarımız dilenmeye başladı. Bizim suçumuz ne?” diyerek yaşananlarla ilgili tepkisini dile getirdi.

KENDİ İÇLERİNDE DAĞILDILAR

Özcan’ın bu açıklamalarının ardından ilk tepki parti içinden geldi. CHP’li Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Özcan’ı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla eleştirdi. Bekaroğlu’nun sert ifadeler kullanarak, Özcan’a parti programını hatırlatması dikkatlerden kaçmadı. Bekaroğlu, “Bu düşünce anayasaya aykırı olduğu gibi vicdan ve insanlıkla bağdaşmaz. CHP programında yabancı düşmanlığı yoktur, böyle nefret söylemi kokan bir girişimi asla kabul etmez” diyerek Özcan’ı sert sözlerle eleştirdi.

FAŞİZME SAHİP ÇIKMADILAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın açıklamalarına yönelik, “Su gibi temel bir yaşam hakkının bırakınız engellenmesi, bu konunun tartışmaya açılması dahi, parti politikalarımız ile taban tabana zıttır. Partimizin kırmızı çizgisi, hangi ırktan ve inançtan olursa olsun, hiçbir insanın ayrımcılığa maruz kalmaması, mağdur edilmemesidir” diyerek atılacak faşist adıma tepki gösterdi.

Editör: TE Bilisim