Hazırlayan: Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi Genç öğrencileri

Baba evimizin direği diye tanımladığımız evladından kilometrelerce uzakta olsa bile evladının gönlünü huzurlu kılan çocukta bir koruma duygusu uyandıran yeri geldiğinde arkadaş yeri geldiğinde bir kahraman olan ailedeki bütün fertlerin örnek alması gereken kişidir. Baba çocuğunun hayalidir. Gelin, şimdi babanın edebiyattaki etkisine bakalım.

Nazım Hikmet babasının nasıl anlatmış mısralarında?

ENKAZ ALTINDA KALMAK GİBİ

Peki babanın ölümü nasıldır? Babanın ölümü enkaz altında kalmak gibidir. Ölüm haberini alırken bile her harfin balyozla kafana geçirilmesi gibidir çünkü inanmazsın Cemal Süreya’nın dediği gibi ummazsın bunu babandan…

Babasının ölümünü nasıl anlatmış Cemal Süreya bakalım:

Baba!
Her yılbaşında
Sana söyleyecek
Bir tek
Sözüm var:
‘Seni ne kadar çok seversem
O kadar
Çok olsun ömründen geçen yıllar…’
Baba!
Babam, ağabeyim, kardeşim, arkadaşım!
Ne zulüm ne ölüm ne korku
Başımı eğemez!
Yalnız senin elini öpmek için
Eğilir başım.” Ne güzel ifade eder şair burada duygularını.

‘BENİM BABAM DAĞ GİBİYDİ’

Sende attaya gitmek istersin o sıra, babanın yanına. Ya geride bıraktıkların? Umurunda mı baban olmadıktan sonra. Babalarımızın kıymetini bilelim. Derler ya benim babam dağ gibiydi, işte o dağ bir gün geliyor gönülde toprağı delercesine geniş bir çukur oluşturuyor ve o çukur inanın ki hiç dolmuyor. Bunu dizelerinde en iyi şekilde aktarıyor Sabahattin Ali:

“Allah’ım!.. İşte bugün,
Şu zavallı ömrümün
En matemli bir günü.
Elim böğrümde kaldım,
Ben bugün haber aldım:
Babamın öldüğünü.
Bitti hayatın tadı,
Bu haber bırakmadı,
Dudağımda tebessüm.
Kalbim oyuldu yer yer,
Aman Yarabbi, meğer
Ne acıklı imiş ölüm”

Evet, Sebahattin Ali “bitti hayatın tadı” hayatımıza tat katan babalardır öyle değil mi? Cesaretimizi babamızdan alırız, korkumuzu ona sunarız, çocukken bile arkadaşlarımızla babalarımızı yarıştırırız “benim babam daha güçlü “diye. Çocuk babasına benzer davranış, bakış ve üslubuyla. Babasının tıpatıp aynısı olur çünkü çocuk hayaline benzemeye çalışır.

Editör: TE Bilisim