Türkiye'nin ciğerleri alevlere teslim oldu. Binlerce dönüm ormanlık alanlar yandı. Antalya, Adana, Osmaniye, Mersin, Kayseri, Muğla, Aydın ve Kütahya’da başlayan yangınlar şiddetini artırarak sürdürüyor.

ALEVLERE TESLİM

Devasa alevler saatte 80 kilometre hızı bulan rüzgârın etkisiyle yayılıyor. Binlerce ormancı çok sayıda uçak, İHA ve helikopterin desteğiyle alevlere karşı mücadele ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 27-28 Temmuz’da 13 ilde 41 orman yangını çıktığını ifade etti. Pakdemirli, 31 yangın kontrol altına alındığı ifade ederken 7 ilde 13 noktada yangına karşı müdahale sürdüğü bildirdi.

3 KIŞI VEFAT ETTİ

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz’da 4 farklı noktada ormanda başlayan yangın devam ediyor. Bir uçak, bir İHA, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinası, 960 personel ve 30 su ikmal aracı ile yangına müdahale sürüyor. Yangında Kepezbeleni Mahallesi’nde bir kişi, Değirmenli Mahallesi’nde 2 kişi vefat etti. Yangından etkilenen 58 kişinin tedavileri sürüyor. Çalışmalara Isparta, Burdur, Konya, Karaman, Mersin, Kocaeli ve İstanbul’dan da takviye ekipler gönderildi. 19 arazöz, 17 itfaiye aracı ve bir su tankeri bölgeye sevk edildi. Yangın nedeniyle birçok ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera ve araç zarar gördü.

TOMA’LAR DEVREDE

Osmaniye’deki yangın da 28 Temmuz’da başladı. Merkeze bağlı Kırmacılı köyü mevkii ve Karacalar mevkiinde iki ayrı noktadaki yangınlara 1 uçak, 3 helikopter, 41 arazöz, 2 TOMA, 9 tır, 24 arazi aracı ve toplam 312 personel yangına müdahale ediyor. Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’daki ekipler de Osmaniye için seferber oldu.

5 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

Karacalar mevkiindeki yangın kontrol altına alındı. Kırmacılı köyünde yangın sürüyor. Kırmacılı köyünde bulunan evler ile Ürün ve Dombullu yaylaları tahliye edildi. Vatandaşlar için devlet yurtları tahsis edildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekipler, yangınla ilgili 5 şüpheliyi gözaltına aldı.

Aydıncık’ta yangın sürüyor

28 Temmuz’da Mersin’in Aydıncık ilçesinde başlayan orman yangını da etkisini sürdürüyor. Yangına bir uçak, 5 helikopter ve 97 arazöz ile müdahale ediliyor. Ankara, Niğde ve Karaman’dan Mersin’e takviye ekip gönderildi. Aydıncık’ta 135, Gülnar’da 500 ve Bozyazı’da 60 kişilik olmak üzere toplam 695 kişilik barınma alanı hazırlandı.

21 noktada yangın

Adana'da ise 21 ayrı alanda orman yangını çıktı. 28 Temmuz’dan itibren süren yangınlara bir uçak, bir helikopter, 16 arazöz, 12 su tankeri, 8 itfaiye aracı, 4 iş makinası, bir ekskavatör, bir robet, 2 pikap, 5 araç ve toplam 345 personel ile müdahale ediliyor. Şu ana kadar 7 kişi duman nedeniyle hastanelik oldu.

Oteller boşaltıldı

Muğla'nın  Marmaris ilçesindeki yangın ise dün başladı. İçmeler Mahallesi‘ndeki ormanlık alanda çıkan yangın yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Bazı otel ve binalar boşaltıldı. 6 helikopter bir uçak havadan, 20 arazöz 4 ilk müdahale aracı ve 5 dozer karadan müdahale ediyor. Aydın’ın Didim ilçesinde ise makilik alanda başlayan yangın, bölgedeki sitelere kadar yaklaştı. Bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı.

705 kişi tahliye edildi

Kozan ilçesi Akdam, Akarca, Salmanlı, Kızlarsekisi, Ergenuşağı ve Bağözü mahallelerinden bin 680 kişi, Aladağ ilçesinde ise 25 kişi tahliye edildi. Kozan ilçesi Kızlarsekisi, Salmanlı, Gökyüzü, Kuytucak ve Akarca mahallelerinde, Aladağ ilçesi Boztahta köyünde tahliye çalışmaları sürüyor.

Editör: TE Bilisim