Ermenistan, Karabağ’da yaşadığı mağlubiyetin ardından imzaladığı anlaşmaya uymuyor. Her fırsatta Azerbaycan sınırlarına ateş açan Ermenistan güçlerinin yeni hedefi, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ndeki Azerbaycan mevzileri oldu.

CAYMAK İÇİN BAHANE ARANIYOR

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ermenistan’ın Vedi ilinin Arazdeyen köyü yakınlarındaki mevzilerden, Nahçıvan’ın Sederek ilinin Haydarabat yerleşim birimindeki Azerbaycan mevzilerine ateş açıldığı bildirildi. Azerbaycan askerleri arasında can kaybının bulunmadığı, Ermenistan tarafına misilleme ateşiyle karşılık verildiği kaydedildi. Sınırda gerginliğin dozu artarken, sınırların belirlenmesi konusundaki tartışmalar da giderek büyüyor. Erivan Yönetimi, 10 Kasım 2020’de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderleri arasında yapılan anlaşmadan caymak için yeni şartlar öne sürüyor, Ermenistan tarafı şimdilik sınırların belirlenmesi konusuna da sıcak bakmıyor.

ZENGEZUR ÇALIŞMALARI DURDU

Ermenistan tarafı, anlaşmasının en önemli maddelerinden biri olan ve Türkiye’yi Azerbaycan’a doğrudan bağlayacak “Zengezur koridorunun” açılması konusundaki çalışmaları durdurmuş durumda. Zengezur koridorunun açılması için Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan başbakan yardımcıları düzeyinde oluşturulan çalışma gurubunun da faaliyetleri aylardır askıya alındığı gelen bilgiler arasında. Ermenistan’da yapılan seçimde yeniden seçilerek güven tazeleyen Başbakan Nikol Paşinyan da önceki gün yaptığı açıklamada, “Zengezur koridorunun açılması ile bağlı gündemimiz yok” değerlendirmesi yapması dikkat çekti.

“SINIRA RUSYA GELSİN”

Öte yandan Ermenistan tarafı 10 Kasım Anlaşmasını uygulamamak için Sınırında bölgelerde sık sık ateşkesi bozarak çatışma çıkarıyor. Ardından üyesi olduğu Kolektif Güvenlik Örgütünü meseleye müdahale etmeye çağırıyor. Başbakan Paşinyan, Ermenistan-Azerbaycan sınırına Rus askerlerinin ve sınır birliklerinin konuşlanması gerektiğini açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise Paşinyan’ın talebine cevap veren net bir yorum yapmaktan kaçınarak “Sınırda Rus kuvvetlerinin ve Rus sınır karakollarının yerleştirilmesi fikri hakkında net bir yorum yapmıyoruz. Rusya, Ermenistan-Azerbaycan sınırında ateşkesi yeniden tesis etmek için büyük çaba sarf etti, çalışmalar devam ediyor” demişti. Peskov, Rusya’nın 20 Kasım 2020’de imzalanan 3’lü anlaşmanın tam olarak uygulanabilmesi için Bakü ve Erivan’da temaslara devam ettiğini de sözlerine eklemişti.

Editör: TE Bilisim