İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ortak basın toplantısı düzenledi. Pakdemirli yangınla ilgili gelinen son noktayı açıkladı. Bakan Soylu ise bundan sonrası için önemli değerlendirmelerde bulundu.,

Bakan Pakdemirli,  Kemerköy Termik Santrali'nin çok büyük bir hasar almadan yangını atladığını dile getirirken  Uçak ve helikopterlerin dışında diğer makina ve insan ekipleriyle ilgili rakamlar verdi. 

Bakan Pakdemirli şunları söyledi:

Toplam 16 uçak, 56 helikopter, 7 adet jandarma helikopteri destek veriyor, diğer ülkelerden 23 hava aracı yangınlara karşı destek veriyor. 

Azerbaycan büyük bir ekiple bize katıldı. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanı burada bizimle beraber. 

Yanan yerlerin ne olacağı konusu konuşuluyor. Yanan yerler ağaçlandırılır. Yanan ağaçlar en kısa zamanda bölgeden çıkarılacak ve ilk yağmurdan sonra fidan dikimleri başlanacak. 

Bölgenin şartlarına uygun ağaçlandırma yapılacak. Ayrıca her vatandaşımızın adına en az 3 adet olmak üzere 252 milyon fidan dikeceğiz.

Akdeniz Orman  Yangınları birliği kurulmasının zamanı gelmiştir. Bunun için ülkelerin kendi güçleri ve yedek güçleri ile birlikte eğitim ve paylaşabileceği bir birliğin kurulması artık zorunludur. 

Orman teşkilatımız 1667 noktada yangınlara müdahale ediyor. Bizim en önemli kaynağımız insan kaynağımızdır. 

Orman varlığında 2015'te 46. sırada iken  2020 yılında 26. sıraya geldik. Orman varlığı konusunda dünyada önemli bir yerde olma kararlılığımız var.   

Vatandaşlarımızdan biraz daha sabır istiyoruz. Ekibim teşkilatım şu anda yorgun ancak hala motive, gün tartışma değil alevlerle mücadele günüdür. Vatandaşlar sadece resmi açıklamalara motive olunmasını arzuluyoruz. Söndürmek kadar yakmama konusunda da bilinçli olmamız lazım.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu , Azerbaycanlı bakana ve Azerbaycan'dan gelen yangın söndürme ekiplerine teşekkür ederek konuşmasına başladı. 

Soylu, yangında hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralı olanlara da geçmiş olsun dileklerini iletti. 

Bakan Soylu şunları söyledi:

Şu ana kadar 54 ayrı birimden yangın sebebiyle 36.350 vatandaşımız tahliye edildi. Bu vatandaşlarımızın bir kısmı konteynerlerde, çadırlarda veya yakınlarının yanında ikamet ediyorlar. 

Türk Silahlı Kuvvetler ve ilgili tüm birimler yangına karşı mücadelesini sürdürüyor. Muğla ölçeğinde 941 bina hasarlı tespiti yapılmıştır. Acil 156 bina yıkılacak durumda.

Çevre Şehircilik Bakanlığı ve ilgili bakanlıklar 20 milyon lira yardım göndermiştir. 

AFAD ve diğer birimler tespit edilen zararlarla ilgili yardımlarını yapmaya başlamıştır. 

Elektrik verilemeyen hatlar, ve 103 direğimizde hasar var. 552 kişi yangından etkilenerek hastanelere müracaat etmiştir. 

300 sağlık personeli sahada göreve devam etmektir. 35 ayrı mahal 6 ilçede yangınla mücadele edilmektedir.

Tüm ekiplerimiz tüm kurum ve kuruluşlarımız tüm güçleri ile sahada mücadele vermektedir. Zaman uzamasına rağmen tüm yorgunluklarına kadar azminden hiçbir eksiklik olmadan çabasını sürdürmektedir. 

Bir ağaç bile yanmasın diye mücadelesini sürdüren bir anlayış sahada devam etmektedir.  Hem havadan hem karadan büyük bir mücadele verilmektedir. 

İçişleri Bakanı Soylu: "Sosyal medya üzerinden boş durmayanlar var tabii. Şu ana kadar 3 bin 246 içerik tespit ettik. Bunların da 172'sine işlem gerçekleştirildi." dedi.

Editör: TE Bilisim