İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Türkiye  orman yangınlarını söndürmek için seferberlik ilan ederken, CHP’nin başını çektiği muhalefetin “THK uçakları neden uçmuyor?” algısı yine CHP’nin kendi eliyle patladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, günlerdir süren tartışmaya Türk Hava Kurumu (THK) ziyaretinin ardından yaptığı itirafla son verdi. Basın mensuplarının “Uçaklarla ilgili bilgi alabildiniz mi?” sorusu karşısında zor anlar yaşayan Kılıçdaroğlu, “Geçmişte yapılan ciddi yolsuzluklar var. THK’yı biz niye batırdık… THK’da şu anda uçabilir durumda uçak yok” itirafında bulundu. Yıllardır her orman yangınında muhalefetin ısrarla ısıtarak dolaşıma soktuğu THK ve bünyesinde bulunan yangın söndürme uçaklarının kullanılmamasının nedenlerini araştırdık. Orman yangınlarıyla mücadeleyi yalan siyasetine kurban etmeyen kesimlerin THK üzerinden başlattığı algı sahada verilen kahramanca mücadeleyle çürüdü. Ancak THK, kuruluşundan bu yana hedeflerine ulaşamayan, yolsuzluk, rüşvet, ihmal gibi olumsuzluklarla anılan bir kurum olmaktan öteye geçemedi.

ECEVİT KAYYUM ATAMIŞTI

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından fark edilen kötü yönetime 1999 yılında yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden alınıp kayyum atandı. 28 Şubat Süreci’nde cuntacıların desteğini de alarak devlet gücüyle milletten kurban derisi, fitre ve zekât topladı. Maddi anlamda büyüyen dernekte gelişigüzel harcanan paralar ve yolsuzluk iddiaları da gün yüzüne çıkmaya başlamıştı. O dönem THK Başkanı Atilla Taçoy’u aynı ideolojik kökten gelmesine rağmen Ecevit görevden aldı.

TAÇOY’DAN CANNES’DA FESTİVAL KEYFİ

Her dönem skandallarla anılan THK’da Taçoy, milletten toplanan derilerin parasıyla yanına yönetim kurulu üyelerini de alarak Cannes Film Festivali’ne gitmiş ve büyük tepki toplamıştı. Dönemin Refah Partisi Milletvekili Azmi Ateş, kurumun uluslararası faaliyet harcamalarına ilişkin hazırladığı raporda, 175 milyar 327 milyon lira olarak harcamaların gerçekleştiğini duyurmuştu.

2019’DA MALİ KRİZ PATLADI

THK’da 2010-2017 yılları arasında işlemlerin şaibeli olduğu İçişleri Bakanlığı Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün Ağustos 2019’daki denetlemelerine yansımıştı. Kuruluşundan bugüne CHP’nin arka bahçesi olan kuruma 2019 yılında mali kriz had safhaya ulaşınca kendi avukatları tarafından kayyum talep edilmişti. THK’nın 10 bankaya olan 1,5 milyar liralık borcu yapılandırılmıştı. Ayrıca her orman yangınında tartışma konusu olan THK’da 2019’daki mali krize yolsuzlukların neden olduğu ortaya çıkmıştı. 440 milyon liraya varan yolsuzluğun malzeme alımlarından inşaat işlerine, ihalelerden kurs ücretlerine kadar kurumun her yanını sardığı belirlenmişti. O dönem kurumla ilgili açılan yolsuzluk dosyalarıyla ilgili 20 dava açılmıştı.

YILDIRIM TUTUKLANMIŞTI

THK’da yolsuzluk, zimmet ve rüşvet iddialarıyla 2015 yılında THK eski Başkanı Osman Yıldırım ve oğlu Emre Yıldırım aynı soruşturmada tutuklanmıştı. Yıldırım’ın eşi, oğlu, kantincisi üzerine şirketler kurdurduğu ve para aktardığı dava dosyasına girmişti. Hatta Yıldırım’ın kurulan THK Vakfı’na 800 milyon liralık kredi kullandırdığı ve THK mallarını ipotek altına aldırdığı da kötü yönetimin bir göstergesi olarak dava dosyasında yer almıştı.

2021’DE TAŞINMAZLARI SATIŞA ÇIKTI

2010’dan itibaren başlayan mali çöküşle kendi kendini idare edemez hale gelen THK’da taşınmazlar birer birer satışa çıktı. Kurum en son Mart 2021’de Adana, Aksaray, Elazığ, Eskişehir, Muş, Ordu ve Manisa’da bulunan apartman, bağımsız bölüm, mesken, tarla ve fındıklık gibi taşınmazlarını ihale yoluyla satışa çıkardı.

PİLOTLAR DA TERK ETTİ

2005-2008 yılları arasında THK bünyesinde pilot sayısında da ciddi oranda azalma meydana geldi. Ücret azlığı nedeniyle pilotlar piyasadaki özel firmalara geçti. THK’da 2006 yılı pilot maaşları 2 bin 500 liradan başlarken, özel sektörde bu rakam 7 ile 12 bin lira maaş arasında değişiyordu.

Filosu hurdaya döndü

THK İstanbul, Çanakkale ve İzmir’de önceki yıllarda bünyesinde bulunan 54 uçağın 13’ünü yangın söndürmede kullanıyordu ancak 2018 yılında bu uçaklar da bakımsızlıktan hangara çekildi. Kuruluşundan bugüne elde ettiği gelirleri, bünyesinde bulunan uçakları yenilemekte kullanmayan THK yönetimi, 2008’de Antalya ve Çanakkale’de çıkan orman yangınlarına da sadece 2 helikopterle müdahale edebildi. Yangın söndürme uçaklarıysa, “Türbülans var uçamaz” denilerek kullanılmadı.

Editör: TE Bilisim