Antalya Manavgat'la başlayan orman yangınlarıyla 10 gündür mücadele eden Türkiye, süreç içerisinde birçok tartışmaya da sahne oldu. Özellikle CHP'li belediyelerin yürüttüğü bir propaganda olarak Türkiye'nin yangın söndürme uçağının ve helikopterinin olmadığı yahut kullanılmadığı iddiaları siyasi rant amacıyla sık sık gündeme getirildi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun THK açıklamaları, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in asılsız uçak iddiaları ve sözde yangın söndürme uçağı kiralayacak olan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın iktidarı suçlar açıklamalarına bir CHP skandalını da Ekrem İmamoğlu ekledi. 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak THK'nın uçaklarını yenilemeye hazır olduğunu söyleyerek "tribünlere oynayan" İmamoğlu'nun İstanbul İtfaiyesinden haberdar olmadığı ortaya çıktı. 

EKREM İMAMOĞLU VE EKİBİ HABERSİZ

AKŞAM Gazetesi yazarı Serkan Fıçıcı, İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı'nda denizin dibinden suyu çekip kilometrelerce öteye tazyikle göndermenin mümkün olduğu bir sistemden söz etti. Yangını söndürmede oldukça etkili olan bu sistemden Ekrem İmamoğlu'nun haberdar olmadığını ifade eden Fıçıcı, Daire Başkanlığı'nın da bilgisinin olmadığı kaydetti. Fıçıcı zamanında CHP'den Bayrampaşa Belediye Başkan adayı olan ve seçilemeyince İtfaiye Daire Başkanı yapılan Remzi Albayrak'ın da bu sistemden habersiz olduğunu belirtti. 

"İBB'NİN ELİNDE BU SİSTEMDEN 4 TAKIM VAR"

AK Parti döneminde İstanbul İtfaiyesi'ne kazandırılan sistemin adının AHTAPOT olduğunu söyleyen Fıçıcı, sistemin özelliklerini şöyle anlattı:

AK Parti döneminde İstanbul İtfaiyesine kazandırılan AHTAPOT 60 metre derinden aldığı suyu 15 kilometre öteye taşımakla kalmıyor kollara ayrılarak dakikada 8.5 ton tazyikli su basabiliyor. Yani bu sistem sayesinde söz gelimi Marmaris'te denizden çektiğiniz suyu kilometrelerce ötedeki yangın alanına 15 ayrı koldan, yüksek tazyikle taşıyabiliyorsunuz. Bu sistemden İBB'nin elinde 4 takım var. Yani Marmaris, Köyceğiz, Milas ve Manavgat'a 4 ayrı sistem gönderilebilir.

DAHA ÖNCE VAN DEPREMİNDE KULLANILMIŞTI

İBB'nin bünyesindeki AHTAPOT'ların daha önce Van depremince Erciş ilçesinin içme suyu ihtiyacını aylarca karşıladığına dikkat çeken Fıçıcı sözlerine şöyle devam etti: 

Van depreminden sonra Erciş ilçesinin içme suyu ihtiyacının aylarca AHTAPOT ile karşılandığını hatırlıyorum.

Merak edenler itfaiye.ibb.gov.tr adresinde "Araçlarımız" bölümüne bakıp sistemin özelliklerini öğrenebilir.

"AŞIRI LİYAKATTEN BU SİSTEMİN VARLIĞINDAN HABERSİZLER"

Yüksek Sistemli Hortum Aracı AHTAPOT orman ve kara yangınlarında su kaynağına uzak yerlere su temini için geliştirilmiş bir sistem...

Daha iki yıl öncesine kadar Türkiye'nin hemen her yerinde her kritik olayda kullanıldı zaten. Yani bilen, biliyor. Ama şu an İBB'yi yönetenler "aşırı liyakatten" olsa gerek bu sistemin varlığından habersiz.

"İŞBİLEN YÖNETİCİ KALMADI"

Fıçıcı yazısında AK Parti döneminde İstanbul İtfaiyesinin dünyanın en donanımlı itfaiye teşkilatı unvanına kavuştuğunu hatırlatarak "CHP'li yönetim işbaşına gelince sadece iki yıl içinde koca teşkilat perişan edildi." dedi. Fıçıcı yazısına şöyle sürdürdü: 

İtfaiyecilikten habersiz Remzi Albayrak ile sınırlı kalmayan partizan kadrolaşmayla birlikte teşkilatta işi bilen yönetici kalmadı.

TEŞKİLATLAR AKRABALARIYLA DOLDURULDU

CHP yöneticilerinin yakınları, akrabaları İtfaiye Daire Başkanlığı kadrolarına dolduruldu, akrabaları CHP'de yönetici olan er rütbesindeki personel müdür tayin edildi, yandaş sendikalardan gelen isimler hiç bilmedikleri işleri yönetmekle görevlendirildi, sendika değiştirmeye zorlanan ve buna direnen isimlerin ise rütbeleri düşürüldü.

İşte bu yüzden kimse çıkıp İBB'nin sahip olduğu sistemleri orman yangınlarına karşı seferber etmeyi akıl edemiyor.

"SİYASİ ŞOV YAPACAĞINA ..."

İmamoğlu THK'nın külüstür uçakları üzerinden siyasi şov yapmaya çalışacağına İBB'deki gerçek itfaiyecilere elindeki Ak Parti döneminden kalan imkanları sorsun!

Belki bu sayede "AHTAPOT" ile birlikte şu an orman yangını alanlarında kısmen de olsa rüzgarın yönünü değiştirebilecek kapasitedeki "DUMAN SAVAR" sisteminden de haberdar olup bölgeye gönderebilir.

İmamoğlu "Memleket yanarsa AK Parti zarar görür" düşüncesinde değilse bu sistemleri acilen devreye sokmalı.

Hem artık "haberim yok" diyemeyeceğine göre..!

Editör: TE Bilisim