Sümeyye Aksu / Özel Haber

Türkiye'yi etkisi altına alan orman yangınları orman varlığında ciddi kayıplar oluştururken, bölgelerde yaşayan halk hem can hem mal kaybına uğradı. Ayrıca pek çok canlı da hayatını kaybetti ya da yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı. Orman yangınları aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Orman yangınları sonucunda meydana gelen hava kirliliğinin çok ciddi sonuçları olabilir. Yangın bölgelerinde bulunan ve dumana maruz kalan insanlar için uyarılarda bulunan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Onur Turan, orman yangınlarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini de Diriliş Postası’na anlattı.

SOLUNUM PROBLEMLERİNE DİKKAT

TÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Onur Turan, yaşananların ve iklim krizi sonucu ortaya çıkan afetlerin çok ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını gösterdiğine dikkati çekti. “Orman yangınları sırasında ortaya çıkan çeşitli dumanlar, gazlar ve diğer solunan maddeler özellikle akciğerler için zarar verici etkilere sahip” diyen Doç Dr. Turan, “Dumana bağlı akciğer hasarı; yanan maddenin cinsine, yanma şekline ve oluşan ısının sıcaklığına bağlı olarak değişir. Dumanın neden olduğu sistemik etkilerin büyük kısmını karbonmonoksit zehirlenmesi oluşturur. Ayrıca; hidrojen siyanür, asit, aldehit gazlar ve oksidanlar da akciğer ve vücuda zarar veren diğer bileşenler arasında yer alır” diye konuştu.

ASTIM VE KOAH HASTALARINDA ATAK

Duman solunması sonucunda üst solunum yollarında hasar ve ödem gibi durumların yanında, yaygın akciğer tutulumu, akciğer fonksiyonlarında bozulma ve hatta ölüme kadar giden tablolar oluşabileceğini belirten Doç. Dr. “Duman veya benzeri irritan maddelere maruziyet, solunum fonksiyonlarında azalma, hava yolu duyarlılığında artış yapabilir ve astım gibi bir havayolu hastalığını tetikleyebileceği gibi, yine astım ve KOAH gibi hastalığı olanlarda atak gelişimine neden olabilir. Duman maruziyeti, hava yolu hastalığı olanlarda akciğerde hasarının şiddetini arttırabilmektedir” diye konuştu.

Yaşlılar ve çocuklar risk altında

Doç. Dr. Turan, yangın dumanının solunmasının astım ve KOAH hastalarında hastalığın kötüleşmesine ve ataklara neden olabileceği uyarısında bulunarak, şu bilgileri verdi: • Duman; zatürre ve bronşit gibi hastalıklara da neden olabilir. Kalp hastalarında ani ölümlere, kalp krizine, kalp ritim bozuklukları meydana gelebilir.

• Yaşlı kişilerde kronik solunum yolu ve kalp damar hastalıklarının sıklığının fazla olması onları daha fazla risk altında bırakır.

• Çocuklarda ise solunum yolları ve akciğerlerin hâlâ gelişmekte olması nedeniyle yangın dumanına maruziyet kalıcı hasarlara, ileride astım gelişimine neden olabilir.

• Dumandan korunmak için öncelikle çocuk, gebe, yaşlı, astım, KOAH, kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerin orman yangını riskinin yüksek olduğu dönemlerde zorunlu olmadıkça bu bölgelere seyahat planı yapmamalı.

• Ayrıca yangın çıktığı durumlarda havada yangın dumanı partiküllerinin ölçümü, dumanın yayıldığı alanın belirlenmesi ve bunun halka duyurulması sağlanmalı.

• Yangın dumanı yayılım alanında bulunanların yangın riski yoksa evde kalarak kapı ve pencerelerini kapalı tutmaları, zorunlu tahliye durumu varsa da mümkün olduğunca bölgeyi hızla terk etmeleri, araba ile seyahat sırasında tüm camların kapalı olması, iç havalandırma ile aracın havalandırılması önerilir.

Editör: TE Bilisim